Kira sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki kira artış oranına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılar, kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile yükümlü oluyor. Bu bilgiler, tarafların imzaladığı kira sözleşmesi ile tespit ediliyor.
Kira kontratı genellikle belli bir süreliğine yapılıyor. Bu sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda artış yapılıyor.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi sebebiyle kira artışları, mal sahibinin istediği oranlarda değil Borçlar Kanunu kapsamında işaret edilen oranlarda hesaplanıyor.Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor ve bu oranların kira artışlarında kullanılması gerekiyor. Peki kira artış oranına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı ve gayrimenkul sahibi tarafından yasalarda olan orandan daha fazla bir zam yapmaya zorlanırsa, kiranın tespiti davası açabiliyor. Kiracı bu davayı her zaman açabiliyor. Mahkeme tarafından belirlenecek yeni kira bedeli kiracıyı bağlayacağı için yeni dönemin başlayacağı tarihin en geç otuz gün öncesinde dava açmak kiracının yararına oluyor.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise gayrimenkul sahiplerinin kira dönemi bitmeden yeni ve zamlı bir sözleşme imzalatmaya çalışması, bu kesinlikle hukuka aykırı, Sulh Hukuk Mahkesi’ne dava açarak itiraz edilebiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com