Bilirkişi, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişiler oluyor. Peki Kimler kadastro bilirkişisi olabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kimler kadastro bilirkişisi olabilir?
Bilirkişi, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişiler olarak ifade ediliyor.
Kadastro çalışmalarında da bilirkişi raporlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Peki Kimler kadastro bilirkişisi olabilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kadastro ekiplerinde görev alacak bilirkişiler;
a-Türk vatandaşı olması,
b- 40 yaşını bitiriş olması,
c- Medeni haklarını kullanma ehliyetinin bulunması,
d- En az on yıldan beri o mahalle veya köyde ikamet etmesi, (Mülki amir tarafından belirlenen kimselerde bu şart aranmaz.)
e- Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüzkızartıcı bir suçtan kesinleşmiş hüküm giymemiş olması,
f- Okuma – yazma bilmesi gerekir.
Ancak, çalışma alanı içinde okuma – yazma bilenler arasında bilirkişi olabilecek nitelikte kimse bulunmadığı takdirde, muhtar veya belediye başkanlığınca kadastro müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmek suretiyle, okuma- yazma bilmeyen kişilerde seçilebiliyor.
Okuma – yazma bilmeyen bilirkişilerin, Kadastro Kanununa göre düzenlenecek belgelere sol elinin baş parmağını, yoksa öteki herhangi bir parmağını basması imza yerine geçer. Bu durumda, parmak izinin kime ve hangi el ve parmağa ait olduğu ekipte görevli kadastro teknisyenleri ile muhtar tarafından tasdik ediliyor.
Kadastro müdürlüğü tarafından, köy derneği veya belediye meclisince seçilen bilirkişilerin yaş durumları nüfus idaresinden, sabıka durumları ise cumhuriyet savcılığından bir yazı ile soruluyor.
Yapılan araştırma sonucunda yukarıdaki şartları taşımayan veya seçildikten sonra bilirkişi olma niteliklerini kaybedenlerin yerine yenileri seçtiriliyor.
Kadastro davalarında harç miktarı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com