Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporu çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım sayılıyor.Peki kimler ÇED raporu hazırlayabilir? ÇED raporunu kimler imzalar? diyorsanız işte yanıtı…
ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değil,karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak adlandırılıyor.
ÇED’in temel görevi, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermek oluyor.
‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’kararı alınmadıkça hiçbir teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilmemekte, proje için yatırıma başlanamıyor.Peki kimler ÇED raporu hazırlayabilir? ÇED raporunu kimler imzalar? diyorsanız işte yanıtı…
ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi almış firmalar hazırlayabiliyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve 4 yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu oluyor.
Başta çevre mühendisi olmak üzere belirtilen meslek gurupları ve rapor koordinatöründen oluşacak çekirdek kadro ile bakanlıktan izin alan firmalar ÇED raporu hazırlama yeterlik ve sorumluluğu alıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın