Kibar Holding, özel alaşımlı malzemeler üretmek için 800 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, uçak ve tankların gövdelerinde kullanılan malzeme üretimi için teşvik belgesinin onayını bekliyor.
Türkiye’nin ihracattaki ortalama kilogram fiyatı olan 1.5 dolarlık limiti aşmak için başlatılan çalışmalar Kibar Holding’in uçak ve tank gövdelerinde kullanılacak özel alaşımlı malzemeler üretecek yatırımıyla taçlanıyor. Teşvik belgesi için başvurusu yapılan 800 milyon dolarlık yatırım Ankara’nın onayını bekliyor. Türkiye’de üretilemeyen ve milyonlarca dolar ödenerek yurtdışından ithal edilen bu tür ileri teknoloji içeren malzemeler için her türlü bilgi birikimine sahip olduklarını söyleyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, projeyi “Çok stratejik bir yatırım olarak” nitelendirdi.
TEŞVİK BELGESİ BEKLENİYOR
Kibar, “Fabrikanın yeri belirlendi. Yatırım bütçesi 800 milyon dolar. Türkiye’de yapılmayan, sanayimizde eksik olan alüminyum ağırlıklı, yeni alaşımların yapılacağı bir fabrika kurmayı planlıyoruz” dedi. Gerekli başvuruların yapıldığını ve yatırım teşvik belgesinin çıkmasını beklediklerini söyleyen Kibar, “Uçağın ve tankın gövdesinde kullanılan malzemeleri üretecek bir yatırım. Yerli uçak projesine de büyük katkı sağlayacak” diye konuştu. Türkiye’nin bu alandaki açığını kapatmaya aday olan projenin başlaması için çok geç kalındığını söyleyen Kibar, “Seçim sonrasında teşvik belgemizi alıp da temel attığımızda, 3-3.5 yıl içerisinde yatırım tamamlanır. Assan Alüminyum’un ürettiği ince döküm teknolojisini de bu fabrikada kullanacağız” şeklinde konuştu.
UÇAK KOLTUKLARINI AİRBUS’A SATIYORUZ
Kibar Holding’in, THY için ürettiği uçak koltuklarının kalite standardının yüksek olması nedeniyle Airbus’a da satılacağını söyleyen Kibar Holding Başkanı Ali Kibar, ekonomi sınıfı için üretilen koltukların, business class modelini de üretmeyi amaçladıklarını belirtti. Kibar, “THY ile ortaklığım var. Uçak koltuğu üreterek, kurumun daha az ödemesine katkı sağladık. Artık business class koltukları üretmek istiyorum ama gecikme yaşıyoruz” dedi. Kibar, ‘katma değeri’ yüksek olan sektörde işlerin nedense hızlı gitmediğini belirterek, “THY’ye büyük tasarruf yaptırdık. Ülkenin dövizi içerde kaldı. Kalitemizle ilgili yabancılar hiçbir eleştiride bulunmuyor. Ama bazı yerlilerden eleştiri duyuyorum. Bunu kabullenmek mümkün değil. Benim standardımı Airbus kabul etti, onlara ürün gönderiyorum. Bugün Boeing’le anlaşma aşamasındayım oraya da göndereceğim. Ama bunu geliştirmem lazım. Bu üretimin ekonomi sınıfı koltuklarla kalmaması lazım. Ben sanayicim, bu ürünü ürettikten sonra önümün açılması lazım ki dünyanın bütün markalarına bunu satabilelim” diye konuştu. Koltukların rakiplere göre ucuz olduğunu vurgulayan Kibar, şöyle devam etti: “Piyasaya girince yabancı ürünlerin fiyatı da indi. Ancak bundan bazıları çok rahatsız oluyor. Proje gecikiyor.”
Sabah
Bir yanıt bırakın