Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’nin yapı stoğunun uzun ömürlü ve afetlere dayanıklı olması için KGS belgeli hazır beton kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
13 Ekim ‘Dünya Afet Risklerinin Azaltılması’ gününde bir açıklama yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’nin deprem ve afet bölgesinde bulunması açısından yüksek derece riskli bir coğrafyada yer aldığını vurgulayarak Türkiye’nin yapı stoğunun uzun ömürlü ve afetlere dayanıklı olması için KGS belgeli hazır beton kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 13 Ekim ‘Dünya Afet Risklerinin Azaltılması’ günü olarak kutlanıyor. Toplumların afet risklerine karşı nasıl hazırlandıkları, neler yapmayı planladıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla toplantılar, konferanslar ve faaliyetler düzenleniyor. THBB Başkanı Yavuz Işık sağlıklı yapılaşmanın; doğal afetlere dayanıklı, güvenli ve sürdürülebilir KGS belgeli beton kullanımına bağlı olduğunu hatırlatarak, merpen altı üretimin mutlaka engellenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yavuz Işık, Türkiye’de kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için çaba gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi tüm hazır beton tesislerinde AB standartlarına uygun üretim yapıldığını kaydetti.Tesislerin, Türkiye’deki ilk sektörelözdenetim sistemi olan KGS tarafından sürekli ve habersiz denetlendiğini belirten Işık, “Türkiye’de üretilen 107 milyon m3 betonun yüzde 65’i üyelerimiz tarafından üretilmekte ve KGS denetiminden geçmektedir. Avrupa standartlarında üretimin sembolü olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen yapılar, afetlere ve dış etkilere karşı daha dayanıklı oluyor. Bunun için merpen altı üretimi engellemek adına KGS belgesinin zorunlu olması gerekiyor” dedi.
Son yıllarda inşaat yatırımlarının artmasıyla hazır betona olan talebin de artmaya devam ettiğini ifade eden Işık, “Bu hızlı büyüme, sektörde beton konusunda fazla bilgisi olmayan birçok kişi ve firmanın hiçbir denetime tabi tutulmadan faaliyet göstermesine sebep oluyor. Kalitesiz ve merpen altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standartta tutmak gerekiyor.Hazır betonda kaliteli üretim için KGS’nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmelidir. KGS’nin 20’nci yılında tüm firmaları, tesislerini KGS denetimlerine açmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Bir yanıt bırakın