Kentsel dönüşümle ilgili yol haritası yapılmalı!

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentsel dönüşüme anlık çözümler yapmanın ileride geri dönülemez sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. İmamoğlu, “Kentsel dönüşümle ilgili yol haritası yapılmalı, planlamaya standart getirilmeli” dedi.

“Yeni Yaşam Biçimi, Kentler ve Dönüşüm Zirvesi”nde konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı İmamoğlu, “Kentsel dönüşüme anlık çözümler yapmak ileride geri dönülemez sorunlara yol açabilir. Kentsel dönüşümle ilgili yol haritası yapılmalı, planlamaya standart getirilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı, İnşaat Platformu ve Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Demir, kentsel dönüşüm ve şehirleşmenin gerçekleştirilmesi için altyapısız seçim gecekondularının kaldırılması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

“Alt gelir grubuna konut satamıyoruz. Yerel yönetimler bize ucuz konut yapabileceğimiz araziler tahsis etmeli. Ada bazında kentsel dönüşümler olmalı. Her daireye iki otopark alanı yer almalı. Bireysel yapılara izin verilmemeli. Hükümetin yerel yönetimlere desteği önemli. Akıllı telefonunuzla yöneteceğiniz evler yapıyoruz. Eski çarpık yapılaşmaların kentsel dönüşümle yenilenmesi lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Mermerciler Derneği (İMD) Başkanı Zuhal Mansfield, çevreyi korumak için çevreye zarar vermeyen ürünlerin kullanılmasına dikkati çekerek, “İpek ve baharat yollarında yapılan yapılar hala ayakta. Belediyeler eserlerini geleceğe dönük olarak yapmalılar” dedi.

Sampaş İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, kentsel dönüşümün insan odaklı yapılması gereken bir konu olduğunu ifade ederek, Afet riski olan yerlerin yenilenmesini kapsayan yasa, yıkılması beklenen 7 milyon yapının yıkılıp yeniden yapılmasını kapsıyor. Toplumun bütün katmanlarından 35 milyon insanı direkt ilgilendiriyor. 600 milyar doların 20 yılda harcanması bekleniyor. Kentsel dönüşüm toplumsal bir uzlaşıyla yapılmalı” dedi.

İstanbul Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Başkanı Mehmet Sandal, kent ve sanayi ilişkisine değinerek, “Avrupa’da insanlar belli bir plan çerçevesinde şehir yapıyor. Sanayi ve kentin iç içe olduğu, çalışanın işine rahat gittiği bir kent anlayışı var. Avrupa’da küçük yerleşimlerde fabrikalar evlerin arasındadır. Sanayileşmeyi halledelim ki kentleşme de halledilebilsin” ifadelerini kullandı.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Başkanı Hamdi Doğan ise kentleşme olgusu kaçınılmaz olduğunu kaydederek, “Kentsel dönüşümde ekoloji ve ekonomide denge sağlamalısınız” dedi.

Beylikdüzü Organize Sanayici Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Teber de devletin sanayiciler için yer tespit planları yapması gerektiğini kaydetti.
AA