6306 sayılı Kanuna göre kentsel dönüşüm projesi ile; riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor.Peki kentsel dönüşüme kimler başvurabilir? Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur? diyorsanız işte yanıtı..
Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması işlemlerine kentsel dönüşüm projesi adı veriliyor.
Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması ve kentsel dönüşüm kanunu yardımlarından yararlanabilmesi için öncelikle riskli olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Peki kentsel dönüşüme kimler başvurabilir? Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur? diyorsanız işte yanıtı..
Kentsel dönüşüme, yaşadığı yapının riskli olduğunu düşünen herkes müracaat edebiliyor. Bunun için öncelikle lisanslı kuruluşlara müracaat edilerek yapının riskli olup olmadığı tespit ettiriliyor.
Yapılan testlere göre binaın riskli olarak tespit edilmesi halinde kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor.Riskli yapı tespiti için öncelikle idare tarafından belirlenmiş kurum ve kuruluşlara bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Kentsel dönüşüm başvurusunda istenen belgeler ise şu şekilde sıralanıypr:
-Tapu Fotokopisi
-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
-Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
-Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı
-Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı) Yazısı (Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı)
-Vekaletname
-Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Kentsel dönüşüm risk raporu nasıl alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın