Yeni Dönem Gazetesi’nin yazarlarından H. Gül Kolaylı, İnşaat Mühendisleri Odası Çağdaş Mühendisler Grubu Başkan Adayı Yaşar Poyraz ile röportaj yaptı
TMMOB’a bağlı şubelerde kongre takvimi 20-21 Şubat tarihlerinde sona eriyor. Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde tek listeyle gidilen seçimlerde Remzi Çınar öncülüğündeki Katılımcı Mühendisler yarışacak.
Aynı tarihlerde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nin de seçimleri var. Ancak burada 22 yıldır oda yönetimini elinde bulunduran Maksut Kaya öncülüğündeki Çalışma Grubu ile Yaşar Poyraz öncülüğündeki Çağdaş İnşaat Mühendisleri yarışacak…
Dün YeniDönem gazetesini hem Remzi Çınar hem de Yaşar Poyraz ziyaret etti…
Yaşar Poyraz çok yoğun bir şekilde üye bazlı çalışmayı sürdürdüklerini anlattı. Poyraz’a ilçelerdeki temsilcilik bina sorunlarını sorduk;
“Bu sorunları kesinlikle çözeceğiz. Biz katılımcılıktan yanayız. İnşaat mühendislerinin meslek odalarında bir araya gelmesini çok önemsiyoruz.
Meslektaşın en büyük dayanağı odalar olmalı. Birbirimizi yok etmek yerine birbirimizi desteklemek zorundayız ” dedi…
Mühendisliğin kamu da dahil her alanda çalıştığını, inşaat mühendislerinin sorunlarını iyi bildiğini söyleyen Yaşar Poyraz meslek odalarının meslek siyaseti yapmaları gerektiğini vurguladı…
Kamu ya da yerel yönetimlerin doğru yaptıkları projeleri hangi siyasi partiye mensup olduklarına bakmaksızın alkışlayacağını söyledi ve doğru örnek olarak Soğanlı kentsel dönüşümünü gösterdi…
Ardından da ekledi:
“Mühendisliğin sağı solu olmaz. Mühendis mühendistir. Meslek odasında ‘Aman bunu dersem, desteklediğim siyasi parti bunu yanlış anlar’ demek olmaz.
Yanlış anlaşılmasın. Mühendisler de siyaset yapsın ama siyasi partilerde. Odalarda vermesi gereken kararlarda siyasi olunmaz. Benim siyasi görüşlerime uymuyor ya da uyuyor diyerek hareket etmek doğru değildir…”
Emsal artışı yeniden gündeme geldi… Poyraz özetle şunu söyledi:
“Kentsel dönüşümde emsal artışı ne olursa olsun, artan nüfus kadar sosyal donatı şart. Nüfusu ne kadar artırıyorsanız yolunu, sağlık, ulaşım, kanalizasyon, iletişim, yeşil alan gibi altyapıyı planlamanız şart…”
Kent sorunlarına duyarlı olacaklarını söyledi.
Bilime inandıklarını, konuları bilimsel olarak inceleyip ona göre hareket edeceklerini söyledi…
Bir de TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nu sordum. Zira Çalışma Grubu yaklaşımına göre, İKK fuzuli bir oluşumdu…
TMMOB İKK oluşumuna karşı olmadığını, İKK’da tüm odalarla birlikte çalışmaktan yana olduğunu da net bir dille ifade etti…
Yaşar Poyraz’ın ayrıştırmayan, kutuplaştırmayan yaklaşımı, özellikle de günümüz koşullarında takdire şayandı…
EMO’DA KATILIMCI MÜHENDİSLER
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi’nin 20-22 Şubat tarihleri arasında Olağan Genel Kurulu yapılacak. Dün Remzi Çınar ve Tunç Aladağlı ziyaretime geldi…
Mevcut Başkan Remzi Çınar Katılımcı Elektrik Mühendisleri’nin yeni dönem aday listesinde yer alıyor.
EMO Bursa Şubesi’nde seçime tek liste ile gidiliyor.
Remzi Çınar’a ilk sorum Birlik Grubu’nun üye listeleri verilmediği için seçim çalışması yapamadığı ve seçimlere katılamadığı iddiasıydı…
Çınar, net bir dille 2 dönemdir kendilerinden herhangi bir liste istenmediğini söyledi…
Çınar, “Biz özellikle geçtiğimiz dönemlerde hem mesleki konularda hem de üyelerin hak ve çıkarlarının korunması anlamında üzerimize düşen görevi yerine getirdik.
2011 yılından beri TMMOB ve meslek odalarının baskı ve yıpratma politikasına rağmen örgütlü yapımızı koruyarak dik bir duruş sergiledik” dedi.
Kamunun ve halkın hak ve hukukunun korunması adına üzerlerine düşeni yerine getirdiklerini anlattı ve enerji fiyatlarının yüksekliği, kamu enerji üretim santrallerinin özelleştirmesi gibi konularda karşı duruş sergilediklerini söyledi…
Çınar, Türkiye’nin önemli sorunlarından olan katma değeri yüksek ürün üretme adına üniversite ile sanayi arasında köprü olmak üzere ELECO sempozyumlarını düzenlediklerini, önümüzdeki dönem de bu çalışmaları Ar-Ge ve Ür-Ge odaklı sürdüreceklerini anlattı.
Bu projede Bursa pilot bölge seçilmiş… Sonuçlarına göre Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
Remzi Çınar bir de “Enerji kooperatifçiliği” diye bir kavramı gündeme getirdi:
“Ülkemizde olmayan ama dünya ülkelerinde enerji kooperatifçiliği konusunu ülkemiz gündemine taşımak için çaba gösteriyoruz. Sistemde tek başın söz sahibi olamayacak küçük tüketicilerin, başta tüketimde sonra da üretimde özellikle de yenilenebilir enerji üretiminde söz sahibi olması ve örgütlenmesini amaçlayan bir model…”
Ve şu mesajı verdi:
“Biz çağdaş demokrat laik Atatürkçü çizgimizi koruyarak geçmiş deneyimlerimizle önümüzdeki süreçte öncelikle birliğimizi ve meslek odalarımızı, mevcut yıpratma sürecine karşı koruyarak meslek ve meslektaş sorunları başta olmak üzere kamunun ve halkın faydasına olan işleri sürdürmeye devam edeceğiz…”
Yeni Dönem/ H. Gül Kolaylı