Kentsel dönüşümde örnek bir ülke olmalıyız!

yaşar aşçıoğlu

Kentsel dönüşümün seferberlik gibi düşünülüp bütünüyle ele alınması gerektiğini belirten Aşçıoğlu Group Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, dönüşümün pilot bir bölgede uygulandıktan sonra ilçelere, şehirlere ve Türkiye geneline yayılması gerektiğini belirtti. Aşçıoğlu, Türkiye’nin kentsel dönüşümde örnek ülke olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Fikirtepe kentsel dönüşüm için iyi bir örnek olmadı. Doğru uygulanan bir kentsel dönüşüm örneği hatırladığım kadarıyla yok. Dünya modeli olmak isteyen bir ülkenin, kentsel dönüşümde örnek almaya değil örnek vermeye ihtiyacı vardır. Biz örnek bir ülke olmalıyız.

Fakat kentsel dönüşümde maalesef hâlâ know-how’ı öğrenemedik. Devletin, vatandaşı o bölgeden boşaltıp, onları bir yere konumlandırıp, kirasını, gerekli taşınma parasını verip, hızlı bir şekilde o pilot bölgede yeşil alanı olan parkı olan, araç geçişi olan, altyapısıyla üstyapısıyla kalitesiyle yeni bir mahalle oluşturması gerekiyor.” 1950-60’larda yapılan hataların tekrar edildiğini kaydeden Aşçıoğlu, yerinde yenilemeyle aynı binanın bir iki kat fazla olarak tekrar yapıldığını vurguladı. Aşçıoğlu, “İmarı artırılıyor fakat yollar, altyapı aynı, park yok, insanların nefes alacağı yerler yok. Böyle olunca da şehir kaybediyor, ülke kaybediyor. 50-60 yıl sonra o yapılar da yıkılacak. Halbuki 500 yıllık kalıcı yapılar yapmak lazım. Gidin Avrupa’ya görün. Yüzlerce yıllık binalar var” dedi.

‘KONUTA HERKES ERİŞEBİLMELİ’

Yaşar Aşçıoğlu hükümetin asli görevinin vatandaşın konut edinme hakkını sağlamak olduğunu ifade ederek barınma konusunun halledilebilmesi için konut fiyatlarının mutlaka düşmesi gerektiğinin altını çizdi. Aşçıoğlu “Konut fiyatlarının da en büyük maliyeti arsadır, hammaddesi arsadır çünkü. Devlet olarak, hükümet olarak hammaddenin fiyatını düşürmesi gerekiyor. Herkesin ulaşabileceği bir rakamda konut edinebileceği yerlerin sağlanması lazım. Dolayısıyla devlet konut fiyatlarını şehrin dışında düşürürse otamatik olarak şehrin merkezinde de düşecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Yabancıların gayrimenkul yatırımları kalıcı
Yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarına da değinen Yaşar Aşçıoğlu, globalleşmiş dünyada dış sermaye olmadan ülkelerin kalkınabilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kaldıraç olarak mutlaka dış sermayenin gerekli olduğunu vurgulayan Aşçıoğlu, gayrimenkulün kalıcı bir yatırım olduğunu kaydetti. Aşçıoğlu “Dış sermaye kaldıraçtır, çünkü sıcak paradır; gelir ve gider.
Bunu yatırımcı haline nasıl dönüştürürsün? Gayrimenkule gelen kalıcı paradır, hiçbir zaman gitmez. Bu parayı da ülkeye getirmek için, siyasi olarak söylemlerin eylemlerin, mesajların çok dostça verilmesi lazım” dedi.

Finans dünyasının büyük bölümünün Arap sermayesi ile döndüğünü belirten Aşçıoğlu, “Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn gibi ülkeler finansı dünyaya yolluyorlar, Amerika, isviçre, ingiltere gibi ülkeler onlar üzerinden finans dünyasını yönetiyorlar. Türkiye onlar için cazibe merkezi. Bu finansı Türkiye’ye getirmenin yollarını bulmak lazım” diye konuştu.

Büyük Sermaye Kontrol Altında Tutuluyor

Çok büyük paraların ülkeye gelmesi için belirli güçlerin buna izin vermesi gerektiğini belirten Aşçıoğlu, o sistemin içine girmek gerektiğini, bunu siyasi erkin yapabileceğini ifade etti.

DUBAİ’DE YÜZDE 30’A DEVİR HAKKI VERİLECEK

Dubaili Deyaar Development ile geçen yıl ortaklık sözleşmesi imzalayan Aşçıoğlu, 2001 yılından beri kullandığı Selenium markasını, Midtovvn Selenium by Deyaar ile yurtdışına taşıdı. Yaşar Aşçıoğlu, Selenium’u dünya markası yapma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek Türkiye’den ilk kez bir konut markasının yurtdışına açıldığını belirtti. Projede fiyatlar 199 bin dolardan başlarken, ödeme miktarının yüzde 30’a ulaşmasıyla daireyi alanlara satış ve devir hakkı verilecek olan proje, 2019 yılı Eylül ayında teslim edilecek.

Habertürk