Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalardan anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binalarda kiracılar da bulunuyor. Peki Kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir?
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmayı amaçlıyor.
Afetler sonucunda bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalardan anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binalarda kiracılar da bulunuyor. Peki Kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Uygulama alanındaki taşınmazların maliklerine konut veya işyeri verilmesinden sonra, arta kalan konut veya işyerlerinin bulunması halinde, belirtilen yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak, en az bir yıldır ikamet edenler veya işyeri işletenler ile Kanun uyarınca taşınmazları kamulaştırılanlara bu konut veya işyerlerinden verilmek üzere sözleşme yapılabiliyor. Ayrıca, sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere aylıkkira bedelinin iki katı kadar defaten kira yardımı yapılabiliyor. Ayrıca kiracılar bankaların faiz desteğinden de yararlanabiliyor.
Kiracılar, iki katı kadar kira bedeli (taşınma parası) yada bankaların faiz desteğinden yararlanıyor. Bakanlığın vermiş olduğu bu yardımların sadece bir tanesinden faydalanabiliyor. Hem kira bedelini hem de faiz desteğini alamıyor.
Kentsel dönüşüm bina güçlendirmesi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com