Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilmiş ve yıkılmış bina için sıradaki süreç; yeniden yapım süreci oluyor. Peki Kentsel dönüşümde ipotekli dairelerin durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kentsel dönüşümde ipotekli dairelerin durumu!
Riskli olarak tespit edilen yapıların yıkılma sürecinde öncelik olarak malikler ile anlaşma yoluna gidiliyor. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici ev veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabiliyor.
Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor.
Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor.
Verilen bu süre içinde de malikler tarafından yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafıyla gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.
Peki Kentsel dönüşümde ipotekli dairelerin durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli olarak tespit edilen yapının yıkım sürecinde herhangi bir bağımsız bölüm üzerinde ipotek olabiliyor.
İpotekli yapılarla ilgili olarak yapılan düzenlemeye göre deprem riski altındaki bir ev üzerinde ipotek olması halinde, bu ipotek hisse üzerinden devam ediyor.
Yıkılan ipotekli yapı sahinin yeni bir ev alması durumunda; yeni evde söz konusu ipotek devam ediyor.
Kentsel dönüşümde ruhsatsız evler ne olacak?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com