1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları, kentsel dönüşüm projelerinde ek emsal hakkını kullanabilecek. Peki Kentsel dönüşümde emsal ne demek? Kentsel dönüşümde emsal hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kentsel dönüşümde emsal ne demek?
Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, risk teşkil eden eski binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere bağlı olarak yeni sağlam binalar yapılıyor.
Kentsel dönüşümde yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı Müdürlüğe itiraz dilekçesi verilebileceği, 60 günden az olmamak üzere idarece belirlenecek süre içinde yapının yıktırılması gerekiyor.
Binaların yıkımının ardından yeni inşa edilecek binaların inşaat süreci, yeni binanın emsal hesaplamalarının nasıl yapılacağı merak ediliyor. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları, kentsel dönüşüm projelerinde ek emsal hakkını kullanabilecek. Peki Kentsel dönüşümde emsal ne demek? Kentsel dönüşümde emsal hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Kentsel dönüşümde parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artıyor. Parseller birleştiğinde, yol genişlemesi, yeşil alan, park, otopark gibi alanlar için yer ayrılması gerekiyor.
En az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi durumunda bu haklar veriliyor. Emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabilecek. İnşaatın metrekaresi yüzde 50 artabilecek.
10 bin metrekareye kadar birleşme sağlanıp, bunun da yüzde 25’i yol genişlemesi, yüzde 10’u park için ayrılırsa, 15 bin metrekare inşaat hakkı verilecek.
Buna karşın; İstanbul Kadıköy’de Mayıs 2014 tarihine kadar müracaatta bulunulmamış yapılara % 25 emsal dışı kullanım hakkı verilmezken; bu tarihten önceki müracaatlara % 25 emsal dışı kullanım hakkı veriliyor.
Kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com