Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir?

Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine sağlam , yeni binalar inşa ediliyor. Bu aşamada vatandaşlar bina ortak karar protokolüyle karşılaşıyor. Peki Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir?
Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı afet riski olan yapıların yenilenmesiyle ilgili kanuna medyada verilen isim oluyor. Bu kanunu amacı, özellikle Van depreminden sonra ekonomik ömrünü tamamlamış, eski, daha önceki depremlerde hasar görmüş binaların yenilenmesi olarak ifade ediliyor.

Bu aşamada vatandaşlar bina ortak karar protokolüyle karşılaşıyor. Peki Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir? diyosanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde riskli binaların yıkım sürecinde kat maliklerinin arsa paylarının oranına göre en az 2/3 çoğunluğuyla bina ortak karar protokolünün imzalanması gerekiyor. Bu protokolün İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüklerine diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor.

Protokol kapsamında ileride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için açık ve net bir şekilde alınan kararlara yer verilmesi gerekiyor. Bu protokolnü mutlaka bu konunun uzmanları tarafından hazırlanması gerekiyor.

Bina ortak karar protokolü maddeleri ise şu şekilde:
*Kesinleşen bina yıkımının nasıl gerçekleştirileceği,

*Yeni yapılacak binanın hisse paylaşımının nasıl yapılacağı,

* Yüklenici firma ile hangi şartlarda anlaşma yapıldığı,

* İnşaatın yapımı için Bakanlık onayının alınması,

* Kentsel dönüşüm kredisinin kullanılıp kullanılmayacağı ya da hangi şartlarda kullanılacağı.

Kentsel dönüşümde son değişiklikler 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com