Kentsel dönüşüm tahliye süresi nedir?

Kentsel dönüşüm tahliye süresi nedir
Kentsel dönüşüm yasası ile riskli alanlarda yer alan riskli binaların yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki kentsel dönüşümde tahliye nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm tahliye süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı..

Bir yapının riskli niteliğine sahip olabilmesi için, ekonomik ömrünü tamamlamış veya deprem gibi bir afetten hasar görmüş olması ve lisanslı şirketler tarafından yapılan teknik incelemeler sonucunda riskli olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar sonucunda bir binanın risk teşkil ettiği tespit edilebildiği gibi, eğer binalar grubu risk teşkil ediyorsa riskli alan olarak ilan edilebiliyor.
Bir bölgenin riskli alan olarak tespit edilebilmesi için ilk olarak alan büyüklüğünün en az 15 bin metrekare olması kararı gerektiği gibi Bakanlar Kurulu kararı da gerekli görülüyor.

Gereki şartların yapıda bulunması halinde bağlı olunan belediyenin alanındaki yapılaşmanın bine ve zemin yapılarının nasıl olduğuna dair tespit ile ilk süreç başlamış oluyor. Kalitesiz bir yapılaşmanın veya sağlam olmayan bir zeminin tespiti durumunda belediye bu bölgedeki teknik çalışmalarını arttırıyor. Yapılan çalışmalar AFAD’a yollanarak buradan onay çıkmasıyla daha sonraki aşama bakanlığa onaylatmak oluyor.

Bakanlar Kurulu’nun kararı resmi gazetede yayınlandıktan sonra söz konusu bölge, riskli alan olarak ilan ediliyor ve karara 15 gün içinde itiraz edilmemiş ise ilan edilen riskli yapılar için yıkım süreci başlamış oluyor.Peki kentsel dönüşümde tahliye nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm tahliye süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı..

Riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor.

60 günlük süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*