Kentsel dönüşüm projesi, riskli binaların yıkılarak sağlam binaların inşa edilmesi için yürütülen çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor.Peki kentsel dönüşüm şartları nelerdir? İşte kentsel dönüşüm şartları..
6306 sayılı kanun esaslarına göre uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile; riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.
Kentsel dönüşüm projelerinde kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması amaçlanıyor. Peki kentsel dönüşüm şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Kentsel dönüşüme dahil olmanın şartı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre, yapının riskli olarak tespit edilmesi oluyor.
Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebiliyor.
Riskli yapı tespiti için ise idarece belirlenmiş kurum ve kuruluşlara bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.
Kentsel dönüşüme kimler başvurabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın