Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalardan anlaşma ile evden çıkarılan, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların kiracıları da bazı haklara sahip oluyor. İşte kentsel dönüşüm kiracı hakları 2016…
Kentsel dönüşüm kiracı hakları 2016!
Kentsel dönüşüm uygulaması ; kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması olarak ifade ediliyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak riskli binalarda oturan maliklerin bazı hakları bulunuyor. Sadece maliklerin değil; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor.
Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi oluyor.Kanunen kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabiliyor.
Kiracıların taşınmaz satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.
Kiracıların, kira yardımı alabilmeleri için gerekli evraklarla birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekiyor.
Gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor:
-Nüfus cüzdanı fotokopisi,
-Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon, doğal gaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfus müdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,
– Evin tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği.
Kentsel dönüşümde gecekondulara yapılacak yardım!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com