Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem kuşağı altında bulunan Türkiye’de depreme hazır olunması gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Taksim 360 yenileme projesi ile restorasyonu tamamlanarak yenilenen tarihi “Emek Sineması”nda incelemelerde bulundu ve kentsel dönüşüm süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de kamu kaynağı kullanılmadan ilk defa kamu- özel sektör ortaklığında hayata geçirilen ve toplam 300 milyon dolara mal olacak Taksim 360 yenileme projesi ile restorasyonu tamamlanarak yenilenen tarihi “Emek Sineması”nda incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki, müteahhit firmanın bu projede zarar ettiğini öne sürüp, “Ortaya çıkan eserin gururu ve onuru kendilerine yeter” dedi. Türkiye’de kentsel dönüşümün gerekliliğine dikkat çeken Özhaseki, dönüşüm sürecinde belediyeleri, vatandaş ve müteahhitleri üstü kapalı olarak rant peşinde koşmakla eleştirdi.
BELEDİYELERİ ELEŞTİRDİ
Özhaseki, “Belediye başkanı arkadaşlarımız, ‘Bu kötü yapıları yıkalım. Yoğunluk neyse 2 misli artıralım. 2 ise 4, 4 ise 8 yapalım. Hem müteahhit hem de vatandaşla beraber çözüm olur, böylelikle biz de aradan sıyrılmış oluruz’ diyorlar. Hatta biraz da üstüne ne alabilirsek kar diye bakıyorlar. Vatandaş, ‘Evimi vereyim iyisini ve üstüne ne alabilirim diye bakıyor. Müteahhit ‘Daha çok nasıl kazanabilirim’ diye bakıyor. Böyle olunca içinden daha çıkılmaz hale geliyor. Çok çirkin bir kentsel dönüşüm ortamı doğuyor. İstanbul’da bu yanlışlıklar yapılıyor” diyerek, Beyoğlu’ndaki yerinde dönüşüm projesi için Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve yapımcı kuruluşa teşekkür etti.
RUHSAT VE PROJE 9 YIL SÜRDÜ
2004’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlanıp, ruhsat ve proje süreci 9 yıl sürdükten sonra 1.5 yıl önce inşaatına başlanan Taksim 360 Projesi’nde tarihi binalar dış cepheleri korunarak içten birleştirildi. Projenin maketini inceleyip, inşaat alanını gezen Özhaseki, şunları söyledi: “Yeni yasa hazırlıklarını yapıyoruz. Kentsel dönüşümü hızlandıracak ve çözüm getirecek. Gelecek yıl İstanbul ve Anadolu’da bu işlere başlayacağız. Bu bir gereklilik. Bir taraftan yenilenme, bir taraftan depreme hazırlık. Topraklarımızın yüzde 40’ı deprem bölgesinde. İstanbul da bunlardan biri. Bana düşen tarih ve şiddetini tartışmak değil, İstanbul’u depreme hazırlamak. İnşallah olmaz ya da şiddeti düşük olur. Ama en yakında ve en üst derece olacak gibi hazırlıklı olmalıyız.”
Hürriyet