İstanbul’da kentsel dönüşüm projeleri birbiri ardına hayata geçerken, bu sürecin daha ne kadar devam edeceği tartışılıyor. Kentsel dönüşüm projelerindeki hedefin, konut altyapılarının yeniden düzenlenerek depreme dayanaklı hale getirilmesi olduğunu dile getiren MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, kentsel dönüşümde yaşanan sorunların daha önceden dönüşüm planlarının hazırlanmamasından kaynaklandığını belirtti.
Sistemin temelinde disiplin olmadığını savunan Boysanoğlu, devletin yeniden sadece dönüşümle ilgili bir kuruluş kurması gerektiğini kaydetti. Devletin kentsel dönüşüme disiplin getirmesi gerektiğini belirten Boysanoğlu, “Kentsel dönüşümün ama Emlak Konut ama TOKİ veya kurulacak herhangi yeni bir kuruluş tarafından organize edilmesi lazım” dedi. Şu anda İstanbul’da konut geliştiren binlerce müteahhit olduğunun altını çizen Boysanoğlu, “Herkes ayrı telden çalıyor. Öte yandan insanlarla da tek tek anlaşmak gerekiyor. Gerçekten karman çorman bir duruma gidiyor. Planlama şimdi yapılsa dahi İstanbul’da dönüşüm 15-20 sene daha devam eder”
‘DEVLET AÇIĞI KARŞILAYABİLİR’
Kentsel dönüşümle ilgili bütün organizasyonun, bütün planlamaların devletin kentsel dönüşümle ilgili kuracağı kuruluşta yapılması gerektiğini ifade eden Boysanoğlu, her bölge için oranların belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Boysanoğlu şöyle konuştu: “Devlet, kesinlikle şu yükseklikten fazla yükseklikte bir yapı istemiyorum diyecek. Diyelim ki 500 tane hak sahibi var, demek ki 700 kişilik konutun üstüne de çıkamıyor, bu yüzden açığı olacak. Bunu devlet kaldırabilir. Başka bir arsada daha büyük emsal verip, 0.50’lik yere 2 emsal verir; 1 buçuk emsal kendine kaldığında açığını karşılayabilir; ama bunu özel sektör yapamaz çünkü, 500 hak sahibinin olduğu bir yerde maliyeti çıkarmak için mecburen bin konutluk bir yapı inşa etmeniz gerekiyor.” Kentsel dönüşümün böyle bir organizasyona ihtiyacı olduğunu belirten Boysanoğlu, böylece devletin deprem bölgesinde yer alan diğer şehirlere de bu organizasyonu taşıyabileceğini belirtti.
‘İSTANBUL MERKEZDE, BAHÇELİ EVLERDE OTURMAK HAYAL’
İstanbul’da her zaman yatay yerleşimden yana olduklarını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, kendilerini çevre şartlarının zorladığını, dikey ya da yatay yerleşimle ilgili karar alamadıklarını belirtti. İstanbul’da arsanın her şey olduğunun altını çizen Boysanoğlu, “Kentsel dönüşümdeki ana sorun daha önceden plan yapılmaması dolayısıyla bol miktarda planlanmış alan ortaya çıkmıyor. Noktasal planlarda ana sorun da herkesin oradan maksimum faydayı elde etmekle ilgili çabası” dedi. Boysanoğlu, İstanbul’un merkezinde arsa maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, inşaat maliyetlerini çıkarmak için dikey binaların mecburen yapıldığını söyledi. İstanbul’un merkezinde bahçeli evlerde oturmanın artık hayal olduğunu dile getiren Boysanoğlu, “İstanbul için çok geçmiş ola diyebilirim. Oransal olarak ABD nüfusunun yüzde 80’i bahçeli evlerde yaşıyor. New York örneğin ortada binalar yükselmiş ama hafta sonunda orada kimse yoktur, hepsi yine dışarıdaki evlerine gider, çünkü her insan toprağa basma ihtiyacı hisseder” dedi.
‘KONUTTA BALON YOK ARSADA VAR’
İstanbul’da konut fiyatlarında balon olmadığını belirten Boysanoğlu, “İstanbul’da arsa sayısı az. Arsa sayısı azaldıkça da fiyatlar artıyor” diye konuştu
‘SADECE DIŞ GÖRÜNÜŞÜNE BAKIP EV ALMAYIN’
Boysanoğlu, insanların ev alırken yaşamaya elverişli, konforlu olup olmadığına, ses ve ısı yalıtımı gibi özelliklerine bakması gerektiğine dikkat çekerek, bazı insanların sadece dış görünüşüne, cephelerine bakıp ev satın aldığını ifade etti. Yuvarlak şekilde inşa edilen binalarda, en az yüzde 15 metrekare kayıp yaşanacağını belirteren Boysanoğlu, “İnsanlar evinin değerinin düşmemesi için aldıkları, oturdukları evlerdeki sorunları anlatamıyor. Ses, ısı yalıtımı iyi olmayan evde kimse rahat oturamaz” dedi
YEŞİLKAYA’DA BAHÇELİ VİLLALAR İNŞA EDİYOR
Mesa ve Nurol 320 bin metrekarelik bir alana sahip Yeşilyaka projesi için yeniden bir araya geldi. 56 villanın bulunduğu “Yeşilyaka Koru” olarak adlandırılan ilk bölüm satışa çıktı. Projede villaların birer dönüm bahçesi olacak MASAL YENİDEN BAŞLIYOR Mesa ve Nurol, İstanbul Büyükçekmece’de hayata geçirdikleri Yeşilyaka projesi için kolları sıvadı. 320 bin metrekarelik alanda hayata geçen projede 180 bin metrekarelik alan peyzaja ayrılıyor. “Söğüt ve Sedir” olmak üzere iki farklı tip villadan oluşan, bir dönüm müstakil bahçeler içindeki 56 villanın büyüklükleri 369 metrekareden başlayarak 379 metrekareye kadar yükseliyor. Söğüt bölümde yer alan villalar 2 milyon 510 bin TL – 2 milyon 936 bin TL, Sedir’de yer alan villalar ise 2 milyon 553 bin TL – 2 milyon 814 bin TL arasında konumlarına göre değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Yapımına Aralık 2015’te başlanan birinci etabın teslim tarihi ise Ekim 2017.
MESA KOZA 66’DA SONA GELİNDİ
MESA, Ankara Gaziosmanpaşa’da inşa ettiği Mesa Koza 66 projesinde sona yaklaştı. Toplam 8 bin 766 metrekarelik bir arazi üzerinde yükselen Mesa Koza 66, toplam 49 bin 756 metrekare inşaat alanında hayata geçiyor. Zemin+ 35 katlı kule blok ve zemin+8 katlı yatay blok olmak üzere toplam iki bloktan oluşan projede; ‘Kule’de 156 ve ‘Yatay Blok’ta ise 50 daire olmak üzere, çeşitli tip ve büyüklüklerdeki toplam 206 konut seçeneği sunuluyor. Kule’de 93 ile 332 brüt metrekare arasında değişen büyüklüklerde, 2+1’den 6+1’e kadar farklı tipte daire yer alırken, Yatay Blok’ta daireler, bulundukları kata göre farklılaşan teraslara, geniş balkonlara ve bahçelere sahip.
PARK MOZAİK’TE KAMPANYAYA DEVAM
Gayrimenkul sektöründe 50 yılı geride bırakan ve 100 bine yakın konut üreten TEPE ve MESA Ankara’da Park Mozaik projesini yarattı. Toplam 75 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilen Par Mozaik’te 2+1’den 6+1’e kadar 885 daire bulunuyor. TEPE ve MESA, Yaşamkent’te inşaatına devam ettikleri Park Mozaik projesinden ev almak isteyenlere; hem peşinatı hem de banka kredisi taksitlerini teslimden sonra ödeyebilme imkânı sundukları kampanyaya devam ediyor. Aralık 2016’da birinci etap teslimleri gerçekleştirilecek Park Mozaik’ten konut almak isteyenler, peşinatı ve banka kredisi taksitlerini teslimden sonra, Ocak 2017’de ödeyebilecekler.
Habertürk