Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, şehirleşme oranının artışına dikkat çekti. Uğur, “Bu durum, doğal ve kültürel eşiklerin de dahil olduğu daha sınırlı alanda, daha fazlı insanı barındırmayı gerektiriyor” diye konuştu.
Uğur, “Artık kentlerin akıllıca planlanması ve akıllıca işletilmesi kaçınılmazdır” dedi. “Büyüyen ve gelişen Türkiye’nin lokomotif kentlerinden olan Balıkesir’i, artan şehirleşme talebine ve enerji ihtiyacına yenilenebilir enerji yatırımları ile hazırlıyoruz” diyen Uğur, “Balıkesir, bugün Türkiye’de kurulu rüzgar enerji santrallerinin yüzde 25’ine ev sahipliği yapıyor.
Konumuyla çok ciddi sanayi yatırımları çekiyor. Bu nedenle Balıkesir’i 5 milyonluk nüfusa (Şimdiki nüfusun dört katı) göre planlıyoruz. Altyapısından atığına, enerji ihtiyacına kadar anlamlı veri analizleri ile yenilenebilir enerji yatırımları için yer seçim kararları oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
Neden akıllı şehir?
Başkan Ahmet Edip Uğur, Türkiye’de “akıllı kent” kavramının çoğunlukla yerel yönetimlerin sunduğu sanal hizmet platformları olarak algılandığını ifade etti. Balıkesir olarak bu konuya çok daha geniş kapsamlı baktıklarını anlatan Uğur, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilmek için rüzgar, güneş ve biyokütle yatırım alanlarının tespiti için veri taraması yapıyoruz” dedi.
Milliyet