Kentlerde hızlı dönüşüm kaygı verici!

Kentlerde hızlı dönüşüm kaygı veric

Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin ‘Kent, yaşam ve medya’ konulu paneli ilgi gördü. Ragıp Duran, Nazım Alpman ve Vildan Yirmibeşoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde, kentlerin dokusuna dikkat çekildi.

Panelde ilk sözü alan gazeteci-yazar Ragıp Duran; “Türkiye’nin bu bölgedeki illeri, Mardin ve Şanlıurfa hariç hepsi bir birine benziyor. Ne yazık ki bu iller; TOKİ kenti haline geliyor. Bu kadar hızlı dönüşüm kaygı verici” dedi.

BGC’NİN PANELİ İLGİ GÖRDÜ
BGC (Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti), hafta sonu Kültür Merkezi’nde Batman’ın il oluşunun yıldönümü etkinliği kapsamında ‘Kent, yaşam ve medya’ konulu panel gerçekleştirdi. Bazı kurum-kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, gazeteciler ve üniversite öğrencilerinin ilgi gösterdiği panel, yaklaşık iki saat sürdü. Panel öncesi BGC Başkanı Arif Arslan, kentin gelişimi ile panelin içeriği hakkında bilgi verdi. Daha sonra BGC yönetim kurulu üyesi Mustafa Seven, kentin dünü ile bugününe dair sunum yaptı. Moderatörlüğünü Nihat Ekinci’nin yaptığı panelde ilk sözü alan gazeteci-yazar Ragıp Duran; “8 yıl önce Batman’a gelmiştim. Batman’ın büyüdüğü, geliştiği kesin ama güzelleştiği konusunda emin değilim. Türkiye’nin bu bölgedeki illeri Mardin ve Şanlıurfa hariç bütün kentleri bir birine benziyor. TOKİ kenti haline geliyor” dedi.

“KÜRTLERİN KENTLE İLİŞKİSİ…”
Kentlerin dokusuna dikkat çeken Duran, Kürtler ve kentlerin ilişkisine de dikkat çekti. Türkiye’deki kentlerin hızlı dönüşümünün kaygı verici olduğunu da ifade eden gazeteci-yazar Duran, şöyle devam etti; “İstanbul’da 50 ve 50 yaşın üzerindeki herkesin ne doğduğu evi ne de okudukları ilkokulları yok. Hepsi kentsel dönüşün kapsamında gitmiş durumda. Bu kadar hızlı bir dönüşüm sağlıklı değil bence. Kürtlerin kentle ilişkisine değinmek istiyorum. Esas olarak Irak, İran, Suriye ve Türkiye’de yaşayan bir millet olarak
kırsal ağırlıklı, bütün kentleşmeye rağmen yaşıyor Kürtler. Tarih açısından ilginç olan bir şey var; dünyanın ilk yerleşim yeri Hewler’dir. Bugünkü bakış açısı yoktu tabi, millet kavramı oluşmamıştı. Büyük ve önemli bir Kürt kenti olan Hewler insanların ilk defa kominal hayattan, kent hayatına geçtiği bir yer. Ben sözlük anlamlarına dikkat ederim. Kent, Grek-Yunan medeniyetinde kente ‘polis’ diyorlar. Biz de ‘polis’ deyince güvenlik kavramı akla geliyor. Halbuki polis çok önemli bir kavram; kent demek. Artı polis sözcüğünden türetilen politika var. Siyaset dediğimiz şey, aslında direkt kent politikalarıyla ilgili. “

ALPMAN: “HER YER BETONLANIYOR”
Daha sonra sözü alan gazeteci-yazar Nazım Alpman ise Batman’a sık sık geldiğini belirterek; “Batman’da olduğum için aklıma sert konular geliyor. Batman denildiğinde aklıma ilk Türkiye Petrollerinin orkestrası geliyordu. O zaman lise yıllarındaydım. Sonra da gazeteci olarak buraya gelip gitmeye başladım. Batman o zaman ilçeydi. İlk geldiğimde Milliyet gazetesi muhabiri arkadaşımız Kemal Tapan vardı. Kendisiyle bir kaç anımız olmuştu” dedi. Türkiye’deki kentlerle ilgili tespitlerde de bulunan Alpman, şöyle devam etti; “Türkiye’deki kentler ile batıdakilerle kıyaslama yapıldığında kentler batı’da yaşanacak mahaller olarak bilinir. Türkiye’de ise yağmalanacak yer olarak artık algılanıyor. Ne yazık ki her yer betonlanıyor. İstanbul’da çocuklarımıza artık güneşin yerini zorlukla gösterebiliyoruz. Özellikle yoksulların yaşadığı alanlar İstanbul’da adeta yağmalanıyor. Buna da bir isim taktılar ‘kentsel dönüşüm’ diye. Bir de bunun kötü durumu var. Sur’da kentsel dönüşümü tankla-topla yaptılar.”
Batman Çağdaş