Kayyımın görev ve sorumlulukları!

Kayyımın görev ve sorumlulukları

Vesayet Makamı tarafından Medeni Kanun gereğince, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için kayyum ataması yapılabiliyor. Peki kayyımın görev ve sorumlulukları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kayyımın görev ve sorumlulukları!
Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimselere kayyum adı veriliyor. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisi oluyor.

Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendiriliyor.

Ayrıca kayyum, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için tayin edilebiliyor. Peki kayyımın görev ve sorumlulukları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kayyumun görev ve sorumlulukları mahkeme tarafından belirleniyor. Kayyumun görevi her halde geçici olduğundan, süresi, yetkileri, ücreti kararda açıkça belirtiliyor. Unutulmaması gereken husus, kayyumun atanmasına yol açan durumlarla sınırlı yetkili olduğudur.

Eğer kayyum atanması belli bir işin görülmesi için istenirse, yetki, görev ve süre de bu işe göre belirlenir. Eğer organ yokluğu nedeniyle atanırsa, kayyumun görevi bu organın seçimini sağlamak oluyor. Yoksa kayyum organın yerine geçecek şekilde atanamıyor.

Kayyım ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com