Melikgazi ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi Göbüderesi Sokak’ta bulunan Rezzak Sitesi’nin sakinleri, arsa sahibi ve müteahhit arasındaki davada mahkemenin vermiş olduğu karar sonrasında zor duruma düştü.
Mahkemenin, tapuların arsa sahibine iadesine karar vermesi sonrasında şaşkınlık yaşayan daire sakinlerinden Hayrullah Demir, “ Satın aldığımız tapuların, sahibine devredilmesi sebebiyle mağduruz. 2009 yılında dairelerimizin tapusunu bedeli mukabilinde tapu dairesinden işlem yaparak aldık. Bu tapular mahkeme kararıyla arsa sahiplerine devredilmek üzere” dedi.
Demir, “2006 yılında müteahhit ve arsa sahibi arasında 2011 yılında bitmek üzere 4 blok üzerinden inşaat sözleşmesi yapılmıştı. 2009 yılında C Blok yapılarak Sadece yüzde 28’lik kısmı tamamlanmış ve süresi dolan sözleşme arsa sahipleri tarafından mahkemeye verilmiştir. Sözleşmede yer alan 3 bloğun zamanında bitirilememesi nedeniyle arsa sahibinin mahkemeye verdiği iptal davası yerel mahkeme tarafından sonuçlandırılarak tapularımızın iptaline karar verilmiştir. Kararı bizler bina sakinleri olarak Yargıtay’a temyiz için götürdük. 2016 Ocak ayında Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı yatırılan harçların eksik olduğu gerekçesiyle kararı onamıştır” diye konuştu.
“Arsa sahiplerinin yaptığı sözleşme sonucunda 5 kuruş para vermeden bizim müteahhit ile tapu dairesinde yaptığımız işlem ve satın aldığımız dairelerimizi sahiplenmişlerdir” diyen Demir, şunları söyledi:
“Biz hukuk ve kanunlara bakarak, verilen kararın kanunsuz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, bedelini vererek satın aldığımız, devletin en güvenlik kurumlarından birisi olan tapu dairesinde işlem yaparak aldığımız tapularımız, 5 kuruş katkısı olmayan arsa sahiplerine devredilmek üzeredir. Belirli kanun ve hükümler bulunmayıp, çok eski Yargıtay kararlarına dayandırılarak bir karar verilmiştir.
Biz tapularımızı gayrı resmi yollardan almadık. Hiç kimseyi dolandırmadık, bedelini vererek, tapularda herhangi bir şerhin olmadığını görerek biz bu dairelerin sahibi olduk. Müteahhit veya arsa sahibinin tapuları en azından şerhli olarak devredilmesi gerekirdi. Bina sakinlerinin tamamı ya emekli veya memurdur. Evi satın alanlar, dişlerinden ve tırnaklarından artırarak almışlardır. Bu evler ellerinden alınacak olursa tekrar ev almaları çok zordur. Bu kararı veren, kararı onaylayanlara, arsa sahibine ve müteahhide haklarımızı helal etmiyoruz.
Mahkeme kararı değişmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde haklarımızı arayacağız. Bu bina yapılırken arsa sahibi kaç kuruş vermiştir ki bina onlara veriliyor. Mahkeme hangi kanuna göre bizim yaptırdığımız evi arsa sahibine veriyor. Mahkemenin verdiği karar neticesinde yaklaşık 1 milyon euro’ya mal olan bina arsa sahibine verilecektir.
Bir çok kişi banka kredisi ile bu daireleri almıştır. Madem böyle bir risk vardı da neden devletin bir kurumu olan tapu dairesi buna izin verdi. Devletin şu anki aşamada bize söylediği, kusura bakmayın tapularınızı verdim ama yanlış yapmışım’ diyor. Bizim verdiğimiz paraları kimlerden alacağız. Bu kadar insanın mağdur olmasını kabul edemiyoruz.”
Kayseri Gündem