Kayseri marka konut üretiminde yeni trend yakalandı!

kayseri

İnşaat sektörü Kayseri’de son yıllarda en çok gelişen sektörler arasında gösteriliyor. 2013 yılında yaklaşık yüzde 7 oranında büyüyen sektör, 2014’te de benzer oranda büyüme ivmesi yakaladı. Bugün itibanyla mevcut konut stokunu tüketen Kayseri’de yaklaşık 75 bin yeni konu aihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Kentteki nüfus artışının Türkiye ortalamasının üzerinde olması ve belli bir bölgede toplanmış konut stokunun bulunmaması ise bu ihtiyacı doğuruyor. Kent sürekli göç alıyor Stok noksanlığı ise göçlerden kaynaklanıyor. Yine, Kayseri’nin konut satışı bakımından Türkiye’de ilk 10 içinde yer alması ihtiyacan süreklilik arz ettiğini doğrulayan bir veri olarak dikkat çekiyor. Öte yandan, kentte konut arz-talep dengesinin önündeki en büyük engel olarak arsa maliyetleri, yerel ve genel idarenin aldığı şerefiye ve harç bedelleri gösteriliyor. Kentte orta düzeydeki konut üretimi yüzde 60’lara vanyor.Sözü edilen giderlerin düşürülmesi durumunda bu oramnın daha da artabileceği ifade ediliyor. Kentte ‘marka konut’ üretimi noktasında da bir trend yakalandığı gözleniyor.

İnşaat sektörü yurt genelinde olduğu gibi Kayseri’de de 200 dolayında sektöre doğrudan katkı sağlıyor. Sadece Kayseri OSB’de faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 25’i inşaat malzemeleri, yüzde 24’ü mobilya ve ahşap, yüzde 10’u ev aletleri ile bu aladan besleniyor. Yine verilere göre Kayseri Ticaret Odası’na kayıtlı 3 bin 440 firma, altı komite kapsamında, sektörde faaliyet gösteriyor. Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, konut üretiminde büyük bir potansiyel arz eden Kayseri’de dahi sektörün bir yığın sorunla boğuşmak zorunda kaldığını belirterek, “Bugün itibarıyla yurt genelinde 21 milyon yapının, 7 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması söz konusu. Kentsel dönüşüm yasası ile sağlıklı büyüyen ve gelişen marka kentler hedefleniyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için yıllardır ısrarla talep ettiğimiz Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun bir an önce çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yeni hükümetten kentsel dönüşüm. yapı denetimi, iş sağlığı ve güvenliği ve kamu ihale yasaları ile ilgili yeni düzenleme ve çalışmalar beklediklerinin altını çizen Ali Aydın, “Kayseri’de 5 bin 300 müteahhit firma var. Ben aynı zamanda Anadolu Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanlığı görevini yürütüyorum. Sektör temsilcileri olarak Türkiye genelinde sayıları 324 bine ulaşan bu devasa kitlenin yerel idarelerde etkin bir şekilde temsilini istiyoruz. Mesleğin çerçevesinin oluşturularak, her önüne gelenin yaptığı bir meslek olmaktan çıkarılmasını sağlayalım. Müteahhitleri arsa rantçıları ile karıştırmadan müteahhitler üzerindeki vergi ve sigorta ölçümleme dahil yerel yönetimlerin uyguladığı şerefiye ve ruhsat yüklerinin azaltılmasını talep ediyoruz” dedi. Kapı sektörü, marka çalışmalarına odaklanıyor Kayseri’de inşaat sektöründe etkin rol oynayan sektörlerden biri de kapı sektörü. Özellikle çelik kapıda Türkiye’nin beşiği olarak bilinen kent, ayda yaklaşık 45 bin çelik kapı üretim kapasitesine sahip. Çelik kapı üretiminde ağırlığını hissettiren Kayseri, sektördeki liderliğini korumak için son yıllarda Ar-Ge, patent ve marka çalışmalarına yoğunlaştı. Sektördeki bazı firmalar üretimde otomasyona geçiyor. Kalite ve modelde rekabetten yana üretim için çaba harcıyor. Kayseri Sanayi Odası Metal Yapı Malzemeleri Meslek Komitesi Başkanı Turan Kabak, sektörün markalaşma bilincine önem verdiğini belirterek, »Önceden çelik kapı denince Kayseri akla geliyordu. Artık Türkiye’nin her yerinde kapı üretiliyor. Her bölgeye ürün göndermek için navlun yükünü üstlenmek zorunda kalıyoruz. Dahası merpenaltı üretimle rekabet etmek durumundayız. Bu yüzden gerek iç gerekse dış pazarda rekabet gücümüzü artırabilmek için markalaşma çalışmalarına odaklanmalıyız” yorumunu yaptı. Bugün itibarıyla sektörde üretilen ürünlerin katma değeri yüksek ürünler olmadığı yönünde de görüş bildiren Kabak, firmaların makine parklarında ileriyi teknolojiyi bulundurarak hedef ve yeni pazarlara girebileceği değerlendirmesini yaptı. Kabak, konuyla ilgili şunları kaydetti: „Biz şu anda ürettiğimiz kapıları Ortadoğu ülkelerine ve Uzakdoğu’ya biraz da Afrika’ya satabiliyoruz. Dünyada çelik kapı üretiminin yüzde 0.6’sı Kayseri’de gerçekleştiriliyor. Bizim işçilik gibi maliyet kalemlerimizi biraz düşürmemiz lazım. Ürünlerimizi global pazara satabiliriz. Yeterki doğru ürünü üretip, doğru fiyat ve pazarlama faaliyetleri ile sunabilelim.”

EMİNSARPTAŞ
Emin Çelik Konstrüksiyon Firma Sahibi
Kaliteli ve ekonomik çözümlere odaklıyız Kayseri’de 1976 yılından bu yana endüstriyel yapı alanında faaliyet gösteriyoruz. Tecrübemizi prestijli işlerle birleştiriyoruz. Yıllık 12 bin ton EN1090’a uygun çelik konstrüksiyon imalat ve montajı yapıyoruz. Özel yatırımlara çözüm ortağı olarak katma değerli üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Yurtiçinde bir çok prestij çalışmasına imza attık.Yurtdışmda da özel projelerde çözüm ortağı oluyoruz. İş hayatının her sahasından girişimci ve müşterileri için güvenilir, kaliteli ve ekonomik çözümlere odaklı iş yapıyoruz. Uzun süreli ve sağlıklı bir ticaret hayatı sürebilmek için bu kural geçerli. 45 yıldır faaliyet gösteren ve istikrarlı şekilde büyüyen firmamızın bu önemli hususu başardığı söylenebilir. Yine de gelinen noktayı kesinlikle yeterli görmüyoruz. Ürettiğimiz mal ve hizmetlerin inşaat sektöründe problemlere çözüm sunduğu inancıyla çalışan bir kurumuz. Hedefimiz, sağladığımız bu kolaylıkların olumlu taraflarını daha da ön plana çıkararak, daha geniş müşteri kitlelerine hitap etmek.

MUZAFFER KAHRAMAN
Ödül Yapı Genel Müdür Yardımcısı
Gayrimenkul sektöründe ulusal marka olmak istiyoruz 2006 yılında kurulan genç ve dinamik bir firmayız. Ağırlıklı olarak ‘markalı konut’ ve ticari alanlar üreten Kayseri’de başarılı birkaç firma arasında yer alıyoruz. Uyumlu ve çalışkan bir ekibimiz var. Kurulduğu günden bu yana güven ve doğruluk ilkeleri ile hareket etmemiz sayesinde pazarda hatırı sayılır bir yer edindik. Kendine özgü mimarisi ve ürün kalitesi üe Kayseri halkının takdirini ve beğenisini kazandık. Ödül Yapı olarak, “Mutlu başlangıçlara” sloganı ile ürünlerimizi sunuyoruz. Projelerimizde “huzurlu hayat” prensibini benimseyerek, insana ve doğaya verdiğimiz değeri, sosyal sorumluluk misyonuyla birleştiriyoruz. Eğitime, doğaya ve insana yatırım yapmayı önceliklerimiz arasına koyuyoruz. Şuan Kayseri’de mevcut 12 şantiyede konut ve ticari alan üretmeye devanı ediyoruz. Bu ay bunlara ilave olarak 4 yeni projeye daha başladık. Devam eden projelerimizin büyük bir kısmı satıldı. Yü sonuna kadar 4 yeni proje daha açıklayacağız. Eylül ayında Altınoluk bölgesinde başladığımız 3 yeni villa projesi ile müşterilerimizin taleplerini karşüamayı umuyoruz. Yakın vadede İstanbul’da konut üretmeye başlayacağız. İstanbul da iş yapmış olmak için yapmak istemiyoruz. Kayseri’deki pazarımızı da güçlendirerek orada kalıcı olmayı hedefliyoruz. Şuan İstanbul’da önemli ve sağlam arsa görüşmelerimiz var. Burada bize yakışır, ses getirecek önemli projeler yapacağız. İnşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında gösteriliyor. Birçok sektör gücünü bizden alıyor. 200’den fazla alt sektöre mal ve hizmet üretiyoruz. Her ne kadar parayı yönetenler ve iktisatçılar inşaat sektöründeki yatırımları hantal olarak görseler de istihdama önemli oranda katkı sağlıyoruz. Dünyanın en büyük ‘250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde Türkiye, firma sayısına göre yine Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşti. Dünyada gerileme yaşanırken, Türkiye’nin performansı iyiye gitti.

MUSTAFA OKUTAN
Kayseri Entegre Ağaç Sanayi Genel Müdürü
Direk ve kereste talebini karşılıyoruz Kereste ve orman ürünleri alanında tecrübelerimizi birleştirerek, 2012 yılında Kayseri Entegre Ağaç Sanayi adlı firmamızı kurduk. Firma olarak, 5 bini kapalı 28 bini açık, 33 bin metrekarelik alanda imalat yapıyoruz. Bölgenin en büyük kereste ve palet tesisine sahibiz. Tam otomatik tomruk işleme hattıyla yıllık 20 bin metreküp tomruk işleyecek kapasiteye sahibiz. Yerli ve ithal inşaatlık kereste ürünlerimizle müteahhit firmalarımıza hizmet veriyoruz. Kayseri’de ilk ve tek emprenye tesisini faaliyete geçirdik. Kullandığımız bütün ahşap malzemelerini vakumlu basınç yöntemiyle işlemden geçirerek, çürüme ve böcek zararlılarına karşı ömrünün 10 kat daha uzamasını sağlıyoruz. Bölgenin en büyük kurutma ve ISMP15 fırmıyla, bakanlıkça verilen ahşap ambalaj malzemeleri işaretleme izin belgesine sahibiz. Yurt içi ve dışına sevkiyatta kullanılan palet ve sandık ile sanayicimize hizmet sunuyoruz. Tornalama hattımız sayesinde 50 santimetre ile 6 metre boy-9 santimetre ile 25 santimetre çapma kadar ağaç üretimi yapıyoruz. Firma olarak, gerek teknolojinin getirmiş olduğu imkanlar, gerekse emprenye tesisi ile kullanılan orman emvalinin en az fire ve uzun kullanım ömrüyle gereksiz ağaç israfının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Ormanlarımızı daha etkin bir şekilde ve daha az kesim yapılarak kullanılmasını ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda kapalı alanımızı 15 bin metrekareye çıkaracağız. Uluslararası standartlarda kereste ve ambalaj imalatı yaparak, müşterilerimize hizmet sunmaya çalışıyoruz. Teknolojik gelişmelerle kendimizi sürekli yeniliyoruz. Sektörümüzde ürün yelpazesi, hizmet kalitesi ve rekabetçi konumuyla tercih edilen, güvenilir, önde gelen ve küresel ölçekli bir şirket olmayı hedefliyoruz.
ARİF BUDAK
Kemerli Metal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı
Marka projelerde yer alıyoruz Köylerde kerpiç evlerin inşasında daha sağlam olsun diye çamurun içine saman katılırdı. Biz de modern yapüara daha sağlam olsun diye harcına Kemerix katın diyoruz. Aslında geçmişten beri var olan bir uygulamanın daha teknolojik halini sunuyoruz. Bu ürünümüz üe müşterilerimize maliyet, zaman, mukavemet ve kullanım kolaylığı avantajları sağlıyoruz. Püskürtme betonlar, tüneller, su yapıları, prekast elemanlar, güvenlikyapüarıve madenler gibi birçok uygulama alanı bulunan ,Kemerix’ ürünleri inşaat sektörüne yön veren ana ürünler arasında yer alıyor.
Kendimizi; yenilikçi, modern, hedefler koyan ve bunun için sürekli araştırmalar yaparak gelişim gösteren kurumsaHık yolunda üeıieyen bir firma olarak tanımlayabiliriz. Firmamız, Türkiye’de bilinen bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün Türkiye’nin en büyük ve bilinen projelerinde markamız ve ürünümüz kullanılır hale geldi. Bunun yanında Avrupa ülkelerinde ve komşu Azerbaycan, Gürcistan Türkmenistan, Rusya ve Arap ülkeleri gibi ülkelerde ürünlerimiz kullanümaya, tanınmaya başlandı. Uzun vadede yurtdışında temsilcilikler kurarak, hedef pazarlara daha yakından hizmet vermeyi planlıyoruz. Ürünlerimizi sürekli geliştirmek için teknik ve profesyonel çözüm ortakları ile çalışıyoruz. Teknolojik gelişmeleri yalçından takip ederek, düzenli yatırım, büyüme planı ve programımız sürekli kontrol altında ilerletiyoruz. Hedeflerimizden sapmadan tüm kollarda kendimizi geliştirmek, Türkiye’nin markasından dünya markası olma yolunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

MUSTAFA ÇAPAR
Çapar Metal Yönetim Kurulu Başkanı
Yeni yatırımla dilme hattını kuruyoruz Firmamız demir çelik alanında faaliyet gösteriyor. Yeni yaptığımız yatırımla dilme hattını kuruyoruz. Bu hat Kayseri’de büyük bir eksiklikti ve biz yatırımımızla söz konusu eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Şu anda kurulum aşamasında olan dilme hattımızla 0.30 ila 3 milimetre arası ve 20 milimetreden bin 700 milimetreye kadar olan genişlikteki metalleri ve yassı mamülleri keseceğiz. Sanayicimizin büyük bir kısmı otomatik kalıplara geçti. Kayseri’de metal sektörü dilme işlemini gerçekleştirebilmek için hep şehir dışına gidiyordu. Bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Böylece hem ikinci bir nakliyeden hem de masraftan kurtulmuş olacağız. Düme hattını kurduktan sonra ikinci bir dilme hattı daha kurmayı hedefliyoruz. Bununla da 3-10 milimetreye kadar işlem yapacağız. Kayseri’de metal sektöründe toplu ve stoklu bakımdan çalışan ilk iki firmadan biriyiz. Müşterilerimiz istediği malı, istediği anda ve istediği kalınlıkta bizden temin edebilir. Çapar Metal olarak hızlı ve işçiliği düşük maliyetle hizmet vermeye çalışıyoruz. Sanayicilerimizin kullandığı krom ve alüminyum gibi malzemeleri de ekleyip, kentte tam teşekküllü bir sac servisi kurmayı hedefliyoruz. Yatırımlarımızı tamamlayıp, sanayicilerimize sıfır fire ve sıfır maliyetle malzemeleri teslim etmeye çalışıyoruz.

LEVENT SOMTAŞ
Somçelik Raf Yönetim Kurulu Başkanı Alanımızda pazara yön veren bir firma olmak istiyoruz Kayseri’de 1978 yılında çelik civatalı depo raf üretimi ile depolama alanına adım attık. 1990’lı yılların başında perakende sektörünün gelişmesiyle birlikte üretimi ağırlıklı olarak market ve mağaza ekipmanlarına çevirdik. Sektörün ihtiyaç duyduğu otomasyonlu sistemlerle ilgili olarak Ar-Ge çalışmalarına başladık. Depo, market, mağaza raf ve ekipmanları ile market ve yük arabaları başta olmak üzere çeşitli tel ürünlerin imalatını yapıyoruz. Şu an sektörün soğutucu gruplar dışındaki her türlü ürün ihtiyacını karşılıyoruz. Üretim hatlarımızda hem kalitenin artırılması ve korunması hem de sektöre daha uygun bedellerle hizmet edebilmesi için teknolojik yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Halen 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yıl portföyümüze ABD pazarını da ekledik. Yurt içi ve dışı operasyonel yetkinliğimizin daha da arttırılması için ayrıca çalışmalar yapıyoruz. Firma olarak Ar-Ge’ye yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Üretim kalitesinin yanı sıra hizmeti de önemsiyoruz. Satış sürecinde müşterilerimize yaklaşımımız, onların beklentilerini en iyi şekilde algılayıp, buna cevap verebilmemizi sağlıyor.
Kurulum ve sonrasında verdiğimiz teknik destek ile muaddil firmalar içinde ön plana çıktığımızı düşünüyorum. Geçmişten gelen bir iş ahlakı olarak kazancımızı şahsi yatırımlardan ziyade sektörümüze ve firmamıza yatırım amaçlı kulanmaya özen gösteriyoruz.

AHMET BAĞÇOVAN
Haska Çelik Kapı Firma Sahibi
Butik ama seri üretim yapıyoruz Gelen talebe göre her türlü ürünü yapabilme kabiliyetine sahip olan firmamız Ar-Ge çalışmaları ile de piyasada fark yaratacak modeller geliştiriyor. Son olarak pazarda ilk defa anahtarsız çelik kapıyı ürettik. Ürün ve model bazında butik, üretim bazında ise seri üretim anlayışı ile çalışıyoruz. Butik tarz çalışmalarımızdan dolayı, aylık kapasitemiz bin 500 ila 2 bin adet arasında olup, standart üretim yapıldığı zaman, bu sayı 2 bin ila 2bin 500 adeti buluyor. Distribütörlük vererek, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan 11 ülkede bayii ağımız bulunuyor. Halen üretimin yüzde 40’mı ihracata kanalize ediyoruz. 2014 yılında Umman, Tunus, Cezayir ve Fas ihracat pazarımıza yeni eklenen ülkeler oldu. Bu yıl ise öncelikli hedefimiz olan Türk cumhuriyetlerinde kayda değer anlaşmalar sağladık. Sıradaki hedefimiz ise Doğu Avrupa ülkeleri. Kısa vadede üretimin yüzde 50’sini, uzun vadede ise yüzde 60’ını ihracata kanalize edeceğiz. İç pazarda ise halihazırda nihai tüketiciye hizmet veren, bölge bayileri ve alt bayilerimizin sayısı 56’yı buluyor.

Dünya Bölge