Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, işyeri, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan bağımsız bölümde mülkiyet hakları kurulabiliyor.Peki Kat mülkiyeti zorunlu mu? Kat mülkiyeti tapusu zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..
Bir arsa üzerinde inşa edilen bir yapıdaki ev ve işyerlerine tapu alınabilmesi için yapının projesine uygun inşa edilmesi ve oturum izinlerinin alınması gerekiyor.
Bu şekilde inşa edilen yapının bağımsız bölümleri için kat mülkiyeti tapusu verilebiliyor. Kat mülkiyeti tapusu almak için maliklerin bir dilekçe ve gerekli diğer evraklar ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekiyor.
Yapılan başvurunun ardından belgelerin eksiksiz olması halinde binanın iskan belgesinin kontrol edilmesi ve ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projelerinin incelenmesi gerekiyor.
Problem olmaması durumunda harcın hesaplarak vatandaşın ödeme için gelir birimine gönderiliyor.
Dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor ve tapu dairesinde mülkiyet tapusu alınıyor.Peki Kat mülkiyeti zorunlu mu? Kat mülkiyeti tapusu zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kanunen zorunlu tutulmuyor.Kat mülkiyetine geçmeyenler için 2009 yılının sonunda yapılan düzenlemelerden önce belli bir miktar para cezası kesiliyordu.
Daha sonra 07 Temmuz 2009 Tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddeleri değişmişti.
Bununla birlikte kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilecek cezalar kaldırıldı. Ancak kat mülkiyetine geçmeyenler sunulan bazı haklardan yararlanamıyor.
Kat mülkiyeti masrafları kime aittir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın