Ruhsat ve iskan izinleri alınmış bir taşınmazdaki bağımsız bölümler üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor.Peki kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaat çalışmaları biten bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde kat mülkiyeti kurulabiliyor.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğuyor. Peki kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır? Kat mülkiyeti tapusu alma işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kat mülkiyeti tapusu almak için maliklerin bir dilekçe ve gerekli diğer belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor. Aynı zamanda kat mülkiyeti için gerekli harçların ödenmesi gerekiyor.
Kat mülkiyeti için ödenecek ücretler şu şekilde:
Binalarda 2 – 10 bağımsız bölüme kadar: 267,50 TL
Binalarda 11 – 20 bağımsız bölüme kadar: 321,00 TL
Binalarda 21’den fazla bağımsız bölümlü yerler için: 347,50 TL
1 Bağımsız bölümlü 2 – 3 katlı binalar: 713,00 TL
Kat mülkiyeti tapusu almak için istenen belgeler ise şu şekilde:
1 – Yapı kullanma izni
2- Anagayrimenkulün ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösteren, en az 13×18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediyece tasdikli bir fotoğraf;
3- Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste;
4- Kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
Kat mülkiyeti almak zorunlu mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın