Kat mülkiyetinin kurulması işlemi için taşınmazın sahibi tarafından imzalı bir dilekçenin tapu idaresine verilmesi gerekiyor. Peki kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl kurulur? diyorsanız işte yanıtı..
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kat mülkiyeti olarak ifade ediliyor.
Kat mülkiyeti kurulması için;
– Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,
– Bölümlerin bağımsız olması,
– Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,
– Ana yapının kagir olması,
– İskan belgesinin alınmış olması şartı aranıyor.
Yapı için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.Kat mülkiyetinin kurulması için imzalı bir dilekçeyle tapu idaresine kat mülkiyeti istemi için başvuruda bulunuluyor.Tüm bu prosedürler, iskan ruhsatı masrafları ve başvuruların müteahhit yada firma tarafından yapılması gerekiyor.
Buna karşın binaların müteahhiti ölmüşse, iflas etmiş ve faaliyeti sona ermişse, iskan ruhsatını almak, eğer alınamazsa para cezasını ödemek tamamen bina sahiplerinin sorumluluğunda oluyor. Aksi takdirde bağımsız bölüm sahiplerinin tapusu kat mülkiyeti olmuyor, kat irtifakı olarak kalıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın