Kat mülkiyeti, anagayrimenkul kapsamında yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor.Peki kat mülkiyeti kurma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.
Buna karşın, yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun esaslarına göre irtifak hakları kurulabiliyor.Peki kat mülkiyeti kurma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kat mülkiyetinin kurulması için aranan ilk şart Ana yapı tamamlanmış olması oluyor.
Kat mülkiyeti ancak tamamlanmış yapılar üzerinde kurulabiliyor. Bir yapının belli bir kısmı bitirilmiş olsa dahi, bitirilen bölümlerde kat mülkiyeti kural olarak kurulamıyor. Plan ve projesinde mevcut olan tüm bağımsız bölümlerin bitirilmiş olması gerekiyor.
Ana taşınmazın tümünün kat mülkiyetine)çevrilmeden o taşınmazın yalnız bir veya birkaç bölümüüzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor.
Ana yapıkâgir (taş veya tuğladan yapılan ev) olması isteniyor.Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamıyor.
Kanunun kat mülkiyetinin kurulması için öngördüğü belgeler tamam olması gerekiyor.
Kat mülkiyeti tapu masrafı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın