Kat maliki, kat mülkiyetine sahip kişi anlamına geliyor. Peki kat maliklerinin hakları ve yükümlülükleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kat maliki, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2. maddesinde tanımlanıyor. Buna göre kat maliki; kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişilere deniyor. Kat mülkiyeti hakkı ise yine aynı kanunda, ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri üzerinde kurulan mülkiyet hakkı şeklinde ifade ediliyor. Peki kat maliklerinin hakları ve yükümlülükleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kat maliklerinin hakları şu şekilde sıralanıyor:
I – Bağımsız bölüm üzerinde:
Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.
II – Ortak yerler üzerinde :
Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahip oluyor. Bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı tutuluyor.
Kat maliklerinin yükümlülükleri ise şu şekilde
*Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk
*Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma
*Ortak giderlerin teminatı
*Müsaade mecburiyeti
*Yasak işler
*Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti
Kat maliki icraya nasıl verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com