Kat maliki ile ilgili yasal esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde düzenleniyor. Peki Kat malikleri ne demektir? Kat maliki kime denir? diyorsanız işe yanıtı…
Kat malikleri ne demektir?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. Peki Kat malikleri ne demektir? Kat maliki kime denir? diyorsanız işe yanıtı…
Kat maliki ile ilgili yasal esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde düzenleniyor.
Madde 2 –
Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına “Anayapı”; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine “Bağımsız bölüm”; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere “Eklenti”; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına “Kat mülkiyeti” ve bu hakka sahip olanlara “Kat maliki” deniyor.
Kat maliki hakları ise şu şekilde sıralanıyor:
– Kat maliki, kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konunun düzeltilmesini isteyebiliyor.
– Kat maliki, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Bunlar arasında kiracının kira parasını ödememesi, kat malikinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması, evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni mal sahibinin de bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.
– Kat maliki, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde ihtar gönderebiliyor.
– Kiracı eve kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, mal sahibinden talep edemiyor.
– Kat maliki kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. O
Kat malikleri kime vekalet verebilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com