Kiralama işlemleri söz konusu olduğunda kiracı ve kat maliki hakları da doğmuş oluyor. Peki kat malikleri kiracıyı çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Apartmanda bağımsız bölüme sahip, kat maliki hem sahip olduğu bağımsız bölüm üzerinde hem de apartman içerisindeki ortak yerler üzerinde bazı haklara sahip olmuş oluyor.
Apartmanda kat malikinin sahip olduğu haklar arasında sahip olduğu bağımsız bölümü isteğine göre kullanması bulunuyor. Ancak bu kullanımı sırasında diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi, binanın ortak giderlerine katılması, yükümlüsü olduğu aidat parasını tarihinde ödemesi, çevreye aşırı taşkınlık yaparak rahatsızlık vermemesi gerekiyor.
Ayrıca apartman yönetimi toplantısına katılma sorumluluğu da bulunuyor. Toplantıya katılamayacağı zaman yerine vekil tayin edebiliyor.
Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahip oluyor. Peki kat malikleri kiracıyı çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kat maliki, bazı haklı gerekçelerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Bunlar arasında kiracının kira parasını ödememesi, kat malikinin veya birinci dereceden yakınlarının o eve ihtiyacı olması, kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması, evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması ve kiraya konu olan evin satılmış olması, yeni mal sahibinin de bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.
Kat malikine ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com