Kat malikleri kime vekalet verebilir?

kat malikleri kime vekalet verebilir

Kat maliki, apartman yönetimince günü kararlaştırılan kat malikleri genel kurul toplantılarına katılamayacağı zaman yerine bir başkasını vekalet verebiliyor. Peki kat malikleri kime vekalet verebilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetici bağımsız bölüm kat maliklerinin oyu ile seçiliyor. Bu seçimde de sayı çoğunluğu aranıyor. Ancak yönetim planına, yöneticilerin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceği hükmü konmuşsa kiracı yönetici olamıyor.

Eğer böyle bir madde konmamışsa kiracı bile olmayan dışarıdan birinin yönetici olmasına bir engel bulunmuyor. Böyle bir madde konulduğu taktirde sadece kat malikleri yöneticilik yapabiliyor, vekaleten de olsa kat maliki olmayan birisi yöneticilik yapamıyor.

Kat maliki, apartman yönetimince günü kararlaştırılan kat malikleri genel kurul toplantılarına katılamayacağı zaman yerine bir başkasını vekalet verebiliyor. Peki kat malikleri kime vekalet verebilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat maliklerinin, toplantılarda her ne kadar diğer kat maliki veya birinci derece akrabası tarafından temsil edilebileceği söylenilse de Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında böyle bir sınırlama bulunmuyor.

Kanunun 31. maddesine göre bu konuda bir sınırlama da bulunmadığından kat malikleri diledikleri kişiye vekâlet verebiliyor.

III – Oya katılma:
Madde 31 – “Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.”

Vekalet hakkının sınırlanması halinde, kat malikleri Sulh Hukuk Mahkemelerine müracaat ederek hakimin müdahalesini isteyebiliyor.

Apartman kat maliklerinin hakları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com