Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri kurulunun, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda toplanması gerekiyor. Peki Kat maliki olmayan yönetici olur mu?
Kat malikleri kurulunun belli dönemler içerisinde toplanması gerekiyor. Bu toplantıda apartman veya site ile ilgili gündem konularının görüşülmesi, karara bağlanması da gerekiyor.
Kat malikleri kurulunun toplantısı ve kararları ile ilgili esaslar Kat Mülkiyeti Kanununda şu şekilde ifade ediliyor.Kanunen apartman yönetiminin yılda bir defadan az olmamak üzere toplantı yapmaları gerekiyor.
Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. Peki Kat maliki olmayan yönetici olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kat Mülkiyeti Kanununda yönetici seçimine ilişkin bilgilere yer veriliyor:
Madde 34 – Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün
bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.
Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.
Kat malikleri kime vekalet verebilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com