Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsası üzerinde bina inşa etmek isteyen kişiler tarafından hazırlanıyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli? diyorsanız işte yanıtı…
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsa sahibinin devredeceği arsa payı karşılığında , müteahhidin ,kendi malzeme ve imkanlarıyla inşaat yapması, sonunda kararlaştırılacak bağımsız bölümleri arsa sahiplerine devretmeyi taahhüt ettiği iki tarafada borç yükleyen sözleşmeler olarak ifade ediliyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için noter önünde imzalanmış olması gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında tarafların hak ve yükümlülüklere yer veriliyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli? diyorsanız işte yanıtı…
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler…
-Sözleşme imzalanmadan önce belediyeden imar durumunun sorulması gerekiyor. Bu durumda arsa üzerine iki tarafın anlaştığı ölçülerde bağımsız bölüm inşası yapılıp yapılamayacağı belli olur ve ilerde çıkması muhtemel problemlerin önüne geçiliyor.
-Sözleşme ile inşaat süresi, gecikme halinde sözleşmeyi fesih yetkileri ve cezai şartlar, tarafların anlaşmaları doğrultusunda tereddüte yer bırakmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
-Arsa sahiplerine kira bedeli ödenmesi kararlaştırılmışsa bedel, süre ve şartları açıkça belirtilmesi gerekiyor.
-Sözleşmede inşaat projesinin müteahhit tarafından çizileceği, ruhsat harç ve masraflarının müteahhide ait olacağının açıkça belirlenmesi gerekiyor.(Bu hususların aksi de tarafların anlaşmasına göre kararlaştırılabiliyor)
-İnşaat ruhsatının alınması amacıyla sözleşmede azami bir süre öngörülüyor. İnşaat süresi ruhsat alınmasıyla başlıyor. Ruhsat alınması için süre belirlenmesi müteahhidin sözleşmeye bağlılığını arttırıyor.
-İnşaat süresi içinde, vergilerin ve SGK primlerinin müteahhit tarafından ödeneceği personelin ve üçüncü Kişilerin uğrayabileceği tüm zarar ve ziyanın karşılanması amacıyla yine müteahhit tarafından mesuliyet sigortası yaptırılması sözleşmede yer alması önemli oluyor.
-Sözleşmede teslimin gerçekleşmesini; anahtar teslim, yapı kullanma izninin alınması ve tüm kamu kurumlarıyla ilişiklerin kesilmesi gibi şartlara bağlamak gerekiyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com