Müteahhit ile yapılacak kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin şekil şartlarına uygun olarak imzalanması gerekiyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Arsa sahibi ile müteahhit arasında anlaşamaya varıldığı takdirde taraflar arasında imzalanması gereken sözleşmeye kat karşılığı inşaat sözleşmesi adı veriliyor.
Tarafların sözleşme imzaladıktan sonra anlaşamamaları ya da sözleşmede belirtildiği gibi davranmamaları halinde fesih yoluna gidilebiliyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü vermiş sayılıyor. Yani müteahhit yaptığı işin bedelini para olarak değil gayrimenkul olarak alıyor. Bu sebeple yapılan iş kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat olarak ifade ediliyor.
Kat karşılığı inşaatta gayrimenkulün maliki gayrimenkulün belli bir hissesini veya yapılacak binadaki bazı bağımsız bölümleri inşaattan kendisine kalacak kısımlara karşılık müteahhide devretmeyi vaad etmiş sayılıyor. Peki
kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin geçerliliği, resmî şekilde (noter önünde re’sen düzenleme şeklinde) akdedilmesine bağlanıyor. Bu sebeple kat karşılığı sözleşmelerinin bu şarta uygun olarak hazırlanması gerekiyor.
Yargıtay 15.
HD’nin 14.5.1990
T. 989/4811-990/2181 sayılı emsal bir kararı;
“Taraflar arasındaki sözleşme, taşınmaz satış vaadini de içeren kat karşılığı inşaat yapılmasına ilişkin olup, geçerliliği için BK 213, MK 634 ve Tapu Kanunu’nun 26. ve Noterlik K. 60. madde hükümleri gereğince, noter önünde resen düzenleme şeklinde yapılması zorunludur.
Oysa anılan sözleşmenin imza onayı şeklinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Tarafları bağlamayan bu şekildeki geçersiz sözleşmeye dayanılarak cezai şart ve tazminat ödetilmesi istenemez.”
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com