Arsa sahipleri, arsaları üzerinde bine inşa etmek için müteahhit kişi veya firmalar ile kat karşılığı inşaat için anlaşabiliyor. Peki kat karşılığı alınan dairelerin satışının vergilendirilmesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kat karşılığı alınan dairelerin satışının vergilendirilmesi!
Kat karşılığı inşaat yaptıracak olan arsa sahiplerinin ve müteahhitlerin anlaşma sağlamaları durumunda kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalamaları gerekiyor.
Bu sözleşmede tarafların hak ve sorumluluklarının yanı sıra, inşaatın nasıl yapılacağı, kullanılacak malzemeler ve başlama bitiş gibi ayrıntılara da yer veriliyor. Peki kat karşılığı alınan dairelerin satışının vergilendirilmesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kat karşılığı inşaatlarda şirket veya kişiler Kurumlar Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Harçlar Kanunu, KDV Kanunu açısından vergilendiriliyor.
Kurumlar Vergisi Kanunu gereğince arsa satışından elde edilecek kazanç için KVK 5/1 (e) istisnasından faydalanılamıyor, kazancın tamamı kurumlar vergisine tabi tutuluyor
Vergi Usul Kanunu firmaların arsa sahiplerine yaptıkları daire teslimini takiben yedi gün içerisinde dairelerin emsal bedelleri üzerinden KDV’li olarak fatura düzenlemeleri gerekiyor.
Kat karşılığı daire teslimlerinde dairelerin değeri Harçlar Kanunu Madde 60’ta belirtildiği üzere “işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispî veya maktu olarak alınıyor.”
Arsa teslimleri genel oranda KDV’ye tabi tutuluyor. Ancak, teslime konu arsalar, en az 2 tam yıl süreyle şirketin aktifinde kayıtlı olması halinde (arsa sahibi şirketin faaliyet konusunda arsa alım-satım işleminin yer almaması ve bu işin ticaretini yapmaması şartıyla) Kanunun 17/4-r maddesi kapsamında KDV’den istisna olacaktır.
Müteahhit tarafından arsa sahibine arsanın karşılığı olarak yapılan teslimlerde, emsal bedel üzerinden KDV uygulanıyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi fesih şekli!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com