Kat irtifakı işlem sırası!

Kat irtifakı işlem sırası

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için kat irtifakı kuruluyor. Peki Kat irtifakı işlemleri nelerdir? İşte kat irtifakı işlem sırası…

Kat irtifakı işlem sırası!
Bir arsa üzerinde inşa edilen gayrimenkuller üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabiliyor.Kat irtifakı; Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan hak olarak ifade ediliyor.

Kat mülkiyeti ise, inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesine sahip yapılar üzerinde yapılan satışlarda kazanılan mülkiyet hakkı olarak karşımıza çıkıyor.

Resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan daireler kat irtifaklı daireler oluyor. Peki kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakı işlemleri nelerdir? İşte kat irtifakı işlem sırası…

Kat irtifakı işlem sırası…

1. Dilekçe (Tapuda adı geçen maliklerin imzası ile)
2. Tapu fotokopisi
3. Ruhsat fotokopileri
4. 1 adet belediye onaylı mimari proje ile 2 adet mimari proje
– Belgelerin tamamlanması halinde yapı ruhsatının ve projelerinin incelenmesi
– “Ruhsat yenileme gerekiyor mu?” sorunun araştırılması;
– Cevap “Evet” ise; ruhsat yenileme sürecinin başlatılması
– Cevap “Hayır” ise; ruhsat eki mimari projeler ile kat irtifakı projelerinin incelenmesi
– Problem olmaması halinde harç hesaplanarak vatandaşın gelir birimine gönderilmesi
– Dekontun verilmesi halinde; Kat irtifakı projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi

Kat irtifakı harcı 2016..
Kat irtifakı harcı ise bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. 2016 yılında ortalama olarak kat irtifakı harcı maktuen 390,00 TL tahsil ediliyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş evrakları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com