Kastamonu’ya yeni bir sanayi sitesi kazandırılması için yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kurulusunu tamamlayarak, üye kaydı almaya başladı.
Şimal Plaza’nın 8’inci katında yer kiralayan Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, düzenlediği basın toplantısında yürütülen çalışmaları değerlendirdi.
14 kurucu üye ile S.S. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin kurulduğunu açıklayan Kurucu Başkan Mehmet Sirkecioğlu, “Kooperatifimiz faaliyete geçmiş olup 1 Ocak itibariyle üye kayıtlarına başlamış bulunmaktadır. Kooperatifimizin giriş aidatı 3 bin TL olarak, aylık ödemelerimiz ise ilk genel kurula kadar 2016 yılı Şubat ayından başlamak üzere 500 TL olarak devam edecektir. Taşlık köyü Açık Maslak mevkii üzerinde yeni sanayi kooperatifini yapmak için çalışmaya başlamış bulunmaktayız. Sanayi esnafı, sanatkarlarımız ve çalışan ustalarımızı bu kooperatife üye yaparak işyeri sahibi yapmak amacıyla faaliyete başlamış bulunmaktayız'” dedi.
Hedeflerinin 2016 yılı içerisinde kooperatif adına arsa temini gerçekleştirerek alt yapı inşaatına başlamak istediklerini açıklayan Sirkecioğlu. “Sanayi Bakanlığı tarafından alt yapı için yüzde 100, üst yapı için yüzde 70 kredi destekli, işyerleri teslim edildikten sonra 2 yıl ödemesiz 13 yılda geri ödemeli, yüzde 1 faiz oranlı kredilendirme yaparak işyerlerinin yapım ihalesinin Sanayi Bakanlığı tarafından ihalesinin gerçekleştirilerek faaliyette bulunan esnaf, sanatkarlarımız ve çalışan ustalarımızı işyeri sahibi yapmak istiyoruz. Esnaf, sanatkarlarımız ve çalışan ustalarımızdan alınacak talepler doğrultusunda modern yapıya sahip iş koluna göre değişik büyüklükte işyerleri yapıp üyelerimize teslim etmek istiyoruz. Aidatlar, esnaf, sanatkarlarımız ve çalışan ustalarımızdan alınacak işyeri metrekare talepleri doğrultusunda ilerleyen zamanlarda belirlenecektir. En kısa zamanda hedeflerimize ulaşarak işyerlerimizin teslimatlarını yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kooperatife üye kaydı için yoğun bir talebin olduğunu söyleyen Sirkecioğlu,
“Pazartesi gününden itibaren de metraj taleplerimizi alacağız. Her arkadaşımız, yaptığı işe bağlı olarak kaç metrekare yer istiyor, öncelikle bunları belirleyeceğiz. Bunu belirledikten sonra tek bir sanayi çatısı altında, tek bir nizamiye, tek bir giriş, güvenliğe üst düzey olan, hırsızlığı olmayacak olan, esnaf ve sanatkar arkadaşlarımız bu konuda rahat uyuyacak şekilde bir sanayi sitesi yapacağız. Şu anda çok dağınız bir yapımız var, inşallah yeni sanayide bu dağınız yapı tek bir çatı altında toplanarak sorun giderilmiş olacak” şeklinde konuştu.
Üyelerden 3 bin TL giriş ücreti alacaklarını açıklayan Sirkecioğlu. “Bu ücretle de, alacağımız bir arsa bulunuyor. Bunun yanı sıra plan ve proje masraflarımız olacak. Bu masrafların hepsi kooperatif üyelerimizin parasıyla olacak. Aylık 500 TL taksitle bu 3 bin TLnin uygun olacağını düşündük” ifadelerini kullandı.
“ORTAK BİR GÖRÜŞ SONRASINDA MASLAK MEVKİSİNDE KARAR KILDIK”
Kastamonu’nun artık büyük projeleri biran önce hayata geçirip, tamamlaması gerektiğini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, “Son bir haftadır Kastamonu ile ilgili projelerimizi, TBMM’de bakanlarımızı ziyaret ederek sunuyoruz. Bu projeleri sunarak Kastamonu’nun gelece yönelik, bir imajının ve gelişmeye yönelik çalışmalarının olduğunu göstermektir. Bu projeleri, sayın milletvekillerimizle bakanlarımıza sunarak bir etki oluşturduğumuza inanıyoruz. Bizler. yeni bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Bunun için önce yeni bir sanayi sitesi yapacağız, mevcutları konusunda yine bizim esnaflarımızla oturup bir karar vereceğiz. Ben yaptım, ben gittim yok. Oturup birlikte karar vereceğiz. Çünkü şimdiye kadar oturup birlikte karar aldık, bundan sonrada birlikte hareket edeceğiz. Ancak bu şekilde bir birliktelik ve başarı yakalanabilir. Önceden, bütün esnaflarımızın talebi üzerine bir yer araştırmasına başladık. Bizde, bu talep doğrultusunda yeni bir yer arayışına başladık. Yer konusunda herkes ile görüşüp fikirlerini aldık. Kastamonu’ya en yakın yerlerden bir tanesi olan Taşlık mevkisine Hatıra Ormanına baktık.
Öncelikle burasının 1/100000 planında sanayi alanı olarak işaretlenmesini sağladık. Burası Sanayi Bakanlığı tarafından da onaylandı. Bize lazım olan yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanı da sanayi yapılması için kararlaştırdık.
Burada belli başla özel mülkiyetler, orman arazisi, hazine arazisi gibi yerler var. Buraların belli bir bedel karşılığında kooperatif tarafından alınması gerekiyor. Bunun için öncelikle 14 kişiden oluşan kurucu üyelerimizle kooperatifimizi kurduk. Biz. kooperatifimizle birlikte şeffaf bir şekilde yaptığımız çalışmaları ve harcanın ücretleri sürekli kamuoyu ile paylaşılacaktır. Sağdan soldan yalan yanlış bilgi edinilmemesini. gerekli bilgilerin kooperatifimizden gelinerek edinilmesini istiyoruz” dedi.
Maslak mevkisinin ortak bir görüş sonrasında alınan karar ile uygun görüldüğünü açıklayan Babaş. şöyle konuştu: “Çünkü açık Maslak mevkisi.
hem şehrimize uzak hem de şehrimize yakındır. Yer olarak yakın, çünkü etrafı ormanlarla kaplıdır ve gelişme alanı yani yeni imarlar yoktur. Biz, buraya sanayi alana yapmışız ama etrafında şehir gelişme göstererek yapılaşma alanı olmuş. Yer olarak burası, şehre yakındır.
Bu yüzden ortak bir kararla burası olması uygun görülmüştür. Herkesin bu işe öncelikle gönül ve destek vermesi gerekiyor. Buranın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burası. Kastamonu için büyük önem taşıyor”
Yeni küçük sanayi sitesinin herkesin talebini karşılayacak son derece modern bir yer olacağını aktaran Babaş. şunları söyledi. “En modern bir şekilde en kullanışlı ve en sürdürülebilir şekilde esnaflarımızın dükkanlara sahip olmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız şimdiden bu çalışmalara başladılar. Vatandaşlarımızın isteklerini toplayacağız. Bunun ardından güzel bir proje ortaya çıkacaktır. Vatandaş içerisine girdiği zaman şurasını mı kırayım, şurasına bir şey mi takayım gibi sözlerin demesini istemiyoruz.
Bunun için her şeyi düşünerek ve planlayarak dükkanlar oluşturacağız. Ayrıca sitenin içerisinde sosyal tesislerde olacak. Burasının Kastamonu’ya yakışır bir sanayi sitesi olmasını istiyoruz.
Gelişen zamanla gelecek teknolojilere de uygun olmasını istiyoruz. Burasını belli bir nüfus projeksiyonuna göre de hazırlayacağız. 50 yıl boyunca burası, Kastamonu’nun ihtiyacına cevap verebilmesi gerekiyor. Gelişmekte olan bir ilde kapasite hemen bitebiliyor.
Mesela bizim Kastamonu Belediyesi, 50 yıl olarak tasarlandı fakat 5 yılda yetersiz hale geldi. Çünkü yeni kadrolar geldi, yeni müdürlükler açıldı. Şehir büyüdü gibi nedenler sayabiliriz. Bu yüzden yeni küçük sanayi sitesini kurarken ileriye çok iyi bakılması ve bu şekilde tasarlanmalıdır. Çünkü Kastamonu, hızlıca gelişebilecek bir şehir. Kastamonu’nun önünde tek engel ulaşımdı, şimdi bu ulaşım sorunu yeni yapılan yollar ve tünellerle ortadan kalkacak. Bu ulaşım sorunu çözüldüğünde de şehir büyük bir hızla gelişme gösterecek. Şu anda Kastamonu-Izmir seferlerinin düzenlenmesi için talep var. Bu talebi yetkililere ilettik. Bunun dışında ilerleyen günlerde diğer şehirlere de sefer yapılması gündeme gelecek.
Doğal olarak havayolunda da talepler artacak. Şehrin hızlı gelişimine bizlerde ayak uydurup hızlı bir şekilde bu tür projeleri biran önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor, inşallah bu yıl içerisinde Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi için kazmayı vurmayı planlıyoruz”
“RANT SİTESİ DEĞİL, SANAYİ SİTESİ KURACAĞIZ”
Kastamonu’da, yeni sanayi sitesi kurmak istediklerini, rant sitesi kurmak istemediklerini anlatan Babaş, şunları kaydetti: “Özellikle bu işi yapacak olan esnaflarımız, ustalarımız, çıraklarımız, kalfalarımız yetişiyor. Bunların, bu sanayi sitesinde çalışmasını istiyoruz. Bunların dışında diğer yan etkileyicilerde olması gerekiyor. Herkes bir hisse alabiliyor, birkaç hisse alamıyor.
Bu hisseyi alabilmek içinde esnaf, usta veya kalfa gibi işlerde meşgul olması gerekiyor”
“KURULACAK SANAYİ SİTESİNDE İLÇELERİNDE TALEPLERİ KARŞILANACAK”
Uzun zamandır her iki sanayi sitelerinin yetersiz olduğu hem de özellikle sanayi çarşılarının şehir imarının ortasında kalmasından dolayı yeni bir sanayi yapılması noktasında görüş birliğine varıldığını aktaran Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı aynı zamanda Kastamonu Oto Tamircileri Odası Başkanı Dursun Ergin de, şöyle devam etti: “Bu görüş birliği neticesinde de yer arayışlarımız son buldu. Sayın Belediye Başkanımız, yakın bir zamanda şehir imarının içerisinde kalmayacak yer konusunda bizlerle uzun süre istişarelerde bulunarak Açık Maslak Mevkisinde karar kıldık. Sonucunda da hem yer olarak hem de maliyet olarak bu yerin, sanayi esnafına çok fazla yük olmayacak şekilde bir yer tespitinde bulunuldu. Ben. inanıyorum ki bu arsanın tamamının sanayi kooperatifine nakli için çalışmalarına Sayın Belediye Başkanımız devam ediyor, inşallah yakın bir zamanda bu arsanın tamamı kooperatifimize aktarılacaktır. Ardından her iki sanayinin içerisinde barınan esnaf ve sanatkarlar, daha iyi günümüz şartlarıyla yoluyla, işleriyle, müşterisine cevap verebilecek işyerlerine kavuşacaklardır. Sayın Başkanımızın da bu yeni sanayi için yaptığı projesinin yanında olacağız, inşallah bu yeni küçük sanayi sitesi, uzun zaman Kastamonu’daki esnaflara hitap edecek. Bugün ki işyeri sayısına göre mutlaka her esnafa yer verilecektir ama önümüzdeki yıllarda yeni gelecek olan veya ilçelerden gelecek olanlar içinde usta ve kalfalarımızın da işyeri temin edebilmek içinde genişleme alanları da yapılacak. Eski ve Yeni Sanayi Sitesinde şu anda 582 tane esnaf bulunuyor. Bunun dışında başka işlerle de ilgilenenler var. Ayrıca ilçelerden de buraya gelerek iş yapmak isteyen esnafların ve sanatkarlarında olduğunu biliyoruz”
“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYSUN VE YÖNETİMDEN HERŞEYİ BEKLEMESİN”
Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Muhasip Üye Turgut Demir ise. şöyle konuştu: “Burada bir yönetim kurulu belirlenerek çalışmalara başladık.
Bu çalışmalar, belediyemizin veya yönetim kurulunun sırtında yürüyecek çalışmalar değil. Belediye Başkanımız, bize destek verdi bizde, bu yönetime dahil olduk. Sanayi esnaflarımızdan da bizlere büyük bir destek vermelerini istiyoruz. Onlar bizlere destek olacak, bizde bu işi hayırlısıyla yürüteceğiz.
Çünkü bu, Kastamonu’nun ve Türkiye’nin bir sorunu haline gelmiştir.
Burası, sanayideki bütün esnafları ilgilendiriyor” Kooperatifin Başkan Yardımcısı da aynı zamanda Ağaç İşleri Odası Başkanı Ergün Can oldu.
Kastamonu Sözcü Gazetesi