Karşıyaka’da, 250 yatak kapasiteli devlet hastanesinin, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi.Bunun yanı sıra, Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi polikliniklerinin de YÖK kararıyla kapatılmasından sonra, bölge sağlık hizmeti alamama riskini yaşamaya başladı. Devlet hastanesinin zorunluluktan boşaltılacağını anlatan İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, hastaları servisle Çiğli ilçesine taşıyacaklarını ve en iyi sağlık hizmetini almaları için ellerinden geleni yapacaklarını, birkaç yıl içinde yeni devlet hastanesinin aynı yere kurulacağını söyledi.
İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde, son günlerin en tartışmalı konularından birisi sağlık hizmetlerinde bir aksama yaşanıp yaşanmayacağı oldu. Bu tartışmanın ortaya çıkması, ilk olarak uzun yıllardır ilçede hizmet veren Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin kapatılması kararıyla yaşandı. Uzmanların araştırmalarından sonra depreme dayanaklı olmadığına yönelik rapor düzenlemesi üzerine, hastanenin boşaltılmasına karar verildi. Hem sağlık çalışanları hem de ilçe halkı, bu karara tepki gösterdi.
Ancak gelen tepkilere rağmen, hastane binasının depreme dayanıklı olmamasından dolayı, bu kararın kesinleştiği öğrenildi. Bunun için de son hazırlıkların yapıldığı, Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin, Çiğli’de yapımı yeni tamamlanan devlet hastanesine taşınacağı açıklandı. Taşınma işlemi için tarihin 1 Nisan olarak belirlendiği, ancak aksamalar yaşanabileceği ihtimaline karşı, bunun nisan ayı ortalarını da bulabileceği aktarıldı.
ÜNİVERSİTELERE BAĞLI POLİKLİNİKLER DE KAPATILDI
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin kapatılması süreci devam ettiği günlerde bu kez, YÖK’ün izinlerini iptal etmesi üzerine ilçede hizmet veren Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’ne bağlı poliklinikler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından mühürlendi. Hem özel polikliniklerin hem de devlet hastanesinin kapatılıp yeni yerine taşınacak olması, bu bölgede yaşayan yaklaşık 400 bin nüfus için en yakın durumdaki özel hastaneleri, tek alternatif durumuna getirdi. Ancak özel hastanelerin gelecek olan talebi karşılamakta sıkıntı yaşayacağı uzmanlarca ifade edildi.
SERVİSLİ ÇÖZÜM
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nin kapatılmasıyla birlikte hastaların nakli için, hazırlanan ilk plan servis taşımacılığı oldu. Buna göre hastalar, yine Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne gidecekler, ancak burada tedavi edilmek yerine servis araçlarıyla yeni yapılan Çiğli Devlet Hastanesi’ne, götürülecekler. Burada tedavileri tamamlanan hastalar, aynı şekilde yine servisle evlerine dönebilecekler.
Yıkılacak olan 250 yatak kapasiteli devlet hastanesinin yerine, 150 yatak kapasiteli, son teknoloji cihazlarla yenisinin hizmete açılacağı söylendi. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, “Devlet hastanesinin yıkılması kararı bizden öneki dönemde verilmişti. Bizler gelip bunu uygulamak zorunda kalıyoruz. Ancak bunun olması lazım. Çünkü o hastanede kötü ve üzücü bir olay yaşanmasını göze alamayız.
Orası depreme dayanıklı değilmiş. Biz hizmetin aksamaması, yeni yapılan hastanenin çalışması için servis yöntemini kullanacağız” dedi. Yeni hastanenin çalışmalarının da kısa süre sonra başlayacağını anlatan Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, “Yeni hastanenin projesi hazırlanma sürecine girdi. Burası boşaltıldıktan sonra yıkılacak.
Sonrasında buraya daha modern, Avrupa standartlarında bir hastane kurulacak. Önceki hastane, eski sistemde olduğu için bir odada çok fazla hasta kalabiliyordu. Burada olmayacak. Yerine 150 yatak kapasiteli hastane olacak ama o da en modern cihazlarla donatılacak. Belki kağıt üzerinde aksama yaşanacak gibi görünse de, bunun olmayacağına inanıyorum” dedi.
Ege Telgraf