Sit alanları, koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki karmaşık sit alanı ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
Karmaşık sit alanı ne demektir?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında sit alanları ile ilgili hükümlere yer veriliyor.
Sit alanı, tarihte yaşamış medeniyetlerden bizlere miras kalan yapılarına ve bulunduğu bölgelere verilen genel bir ad oluyor. Medeniyetlerin yaşamış olduğu devirlerdeki Mimari, Ekonomik ve Sosyal olarak özelliklerini yansıtan kentler veya kent kalıntılarından meydana geliyor.
İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmelere ve alanlara arkeolojik sit alanları deniyor.
Sit alanlarında inşaat izinleri, sit alanına ve derecesine göre değişiklik gösteriyor. Arsanızın hangi sit alanı ve derecesi içerisinde yer aldığını öğrenerek, yapılaşma izin koşullarını da tespit edebilirsiniz.
Peki karmaşık sit alanı ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
En az iki sit özelliğine sahip olan alanlara karmaşık sit alanları adı veriliyor. Örneğin Pamukkale, özel oluşumu ve yanındaki Hierapolis kentinin kalıntıları ile doğal ve arkeolojik sitin; Amasya, doğal ve kentsel sitin bir arada bulundukları karmaşık sitler oluyor.
Antik kentlerin üstünde gelişen yerleşmelerde, örneğin Side’de, kırsal ve arkeolojik. İstanbul Tarihi Yarımada’da tarihi, arkeolojik, doğal ve kentsel sit bir arada, iç içe bulunuyor.
Doğal sit alanında tarım yapılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com