Karayolları geri çekme mesafeleriyle ilgili tanımlamaya, 15 Mayıs 1997 tarihinde 22990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmelikte yer veriliyor. İşte karayolu çekme mesafeleri…
Karayolu çekme mesafeleri!
Günümüzde birçok konut inşa ediliyor. Konut alanında ortaya çıkan terimlerden birisi de çekme mesafesi oluyor. Çekme mesafesi iki bina arasında ki mesafe olarak nitelendiriliyor. Çekme mesafesinde belirtilen unsurlar arasında ise yan bahçe, arka ve ön bahçe yer alıyor.
Karayolları geri çekme mesafeleriyle ilgili tanımlamaya ise 15 Mayıs 1997 tarihinde 22990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmelikte yer veriliyor. İşte karayolu çekme mesafeleri…
Karayolları Geri Çekme Mesafesi
Tesisler bünyesinde mevcut olan yerüstü akaryakıt, sıvılaştırılmış gaz ve diğer tehlikeli madde depoları cephe hattının karayolu sınır çizgisine en az 50 metre;
Tesislerin ana binaları, her türlü yeraltı ve yerüstü depoları , ticari amaçlı kümes, ağıl, ahır ve benzeri besi çiftlikleri, balık ve benzeri üretme çiftlikleri , ticari amaçlı sundurmalar, yüzme havuzları ve sabit kantarlar ile ticari, eğitim, sağlık, dini, kültürel ve benzeri kamu ve özel yapıların cephe hattının karayolu sınır çizgisine en az 25 metre;
Pancar, buğday, fındık, tütün, pamuk, sebze ve benzeri tarım ürünlerinin depolandığı, yıkama, kurutma, yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı açık sahalar , bekçi kulübesi, , akaryakıt pompaları , sıvılaştırılmış gaz pompaları ve kaideleri, yükleme – boşaltma rampaları ve benzeri ikinci derecede yapıların cephe hattının karayolu sınır çizgisine en az 5 metre mesafede olması zorunlur.
Meskenlerde de, cephe hattı ile karayolu sınır çizgisi arasında en az 5 metrelik mesafe aranır.
Çekme mesafesine uyulmazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com