Sakarya Karasu turizmle gelişiyor, yazlık konut yapılaşması hız kesmiyor. EVA Gayrimenkul’ün Sakarya Karasu ilçesinde gerçekleştirdiği araştırma, beldede hızla gelişen yazlık konut piyasasını gözler önüne seriyor.
EVA Gayrimenkul’ün Sakarya Karasu ilçesinde gerçekleştirdiği araştırma, beldede hızla gelişen yazlık konut piyasasını gözler önüne seriyor. Yapılaşmanın çevreyle uyumsuz ve sağlıksız olduğunu belirleyen EVA Gayrimenkul uzmanları, Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Karasu Belediyesi işbirliğiyle acilen Islah İmar Planı hazırlanması ve uygulamaya koyulması gerektiğini belirtiyorlar.
Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Hasanoğlu’nun Sakarya Karasu ilçesinde gerçekleştirdiği araştırma, turizm sayesinde hızla gelişen ilçeyi mercek altına alıyor. İlçe nüfusunun 57.000, ilçe merkezi nüfusunun ise 34.000 olduğunu ifade eden Hasanoğlu, yaz aylarında nüfusun 200.000’e ulaştığını, ilçede 30.000 ila 35.000 arası yazlık konut olduğunu belirtiyor.
Son yıllarda özellikle emekli kesimin Karasu’ya ilgi gösterdiğini kaydeden Hasanoğlu, tatil amaçlı edinilen konutların yaz sezonu bitiminden sonra da kullanıldığının gözlendiğini söylüyor. Tatil amaçlı konutların ilçenin İstanbul-Ankara Caddeleri’nin kuzey bölgesinde yoğunlaştığını belirten Hasanoğlu, Yeni Mahalle, Yalı, Aşağı İncilli, Aşağı Aziziye mahalleleri ile İhsaniye, Denizköy ve Küçük Karasu köylerinde de tatil amaçlı hızlı bir yapılaşmanın yaşandığını ifade ediyor.
EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise Karasu-Adapazarı demiryolu inşaatının devam ettiğini, tamamlandığında ilçeden Adapazarı-İstanbul ve Ankara’ya demiryolu ile ulaşım sağlanabileceği belirtiyor. Yazıcı, limanın inşa edilmesiyle birlikte deniz yolunun da devreye gireceğini ve beldenin daha hızlı bir yapılaşma içine gireceğini kaydediyor. İlçenin temel geçim kaynağının tarım-hayvancılık ve turizm olduğuna değinen Yazıcı, Haziran-Eylül arası yaşanan turizm sezonunu beldede tüm yıla yaymanın mümkün olduğunu belirtiyor. Yazıcı, beldenin çok çeşitli turizm imkanlarına sahip olduğunu, altyapı, organizasyon ve tanıtım faaliyetlerinin doğru yapılmasıyla birlikte belde turizminin yükseliş trendine girebileceğini söylüyor.
Yapılaşma çevreyle uyumlu değil
Son beş yılda 1.603.243 m2 alana karşılık gelen 22.736 konut inşaat ruhsatı verildiğine dikkat çeken Hasanoğlu, ancak yapılaşmanın Karasu ve çevresinin sahip olduğu doğal dokuya uygun olmadığını belirtiyor. Mevcudun yanı sıra halen devam eden yapılaşmanın hiçbir estetiği olmadığını ve çoğunlukla mevcut planlara bile uymayan betonlaşmadan ibaret olduğunu söyleyen Hasanoğlu, yapılaşmanın biraz kontrolsüz sürdüğüne vurgu yapıyor.
Müteahhitlerin çoğunun binanın ruhsat ve eklerine aykırı imalatlar yaptığını belirten Hasanoğlu, söz konusu inşaatların yarısının ise dönüştürülemeyecek, yani ruhsat ve eklerine uygun hale getirilemeyecek durumda olduğunun altını çiziyor. Hasanoğlu, yazlık konutların İstanbul başta olmak üzere çevre illerdeki orta-alt gelir grubu hedeflenerek ucuz yapıldığını, kalitesiz malzeme ve işçilikle inşa edildiği belirtiyor.
Yazlıklar yerel konut fiyatlarıyla aynı
2015 yılı ortaları itibariyle Karasu’da konut fiyatlarının 700 ila 1.800 TL/m2 aralığında değiştiğini kaydeden Hasanoğlu, yapının yaşı, sahile mesafesi, işçilik kalitesi, site içinde olup olmaması ve büyüklüğü gibi kriterler doğrultusunda fiyatların farklılık gösterdiğini belirtiyor.
10 yaşını geçmemiş, sahile 100 ila 1.500 metre mesafede olan konutlar ortalama 1200-1500 TL/m2 aralığında alıcı buluyor. Tatil amaçlı konutlarla yerleşik nüfusun kullandığı konutlar yaklaşık olarak aynı fiyatlardan satılıyor. Son zamanlarda ise site tipi yapılaşma görülüyor. Hasanoğlu, projesinde sığınak olarak görülen bölüme havuz yapılarak çevresine sık olarak yerleştirilen, 40-70 m2 büyüklüğünde konutlar içeren blokların sıralandığını belirtiyor. Söz konusu yapıların ucuz konut üretmek düşüncesiyle yapıldığını ifade eden Hasanoğlu, sitelerin hiçbir estetik ve güzelliğe sahip olmadığına vurgu yapıyor.
Acil önlemler alınmalı
Karasu’da faaliyet gösteren müteahhitlerin hiçbir kural tanımadan boş bulduklarını arsaları yazlık adı altında betonlaştırdıklarını söyleyen Hasanoğlu, acil önemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Karasu’nun eşsiz doğal güzelliklere sahip olduğunu ifade eden Hasanoğlu, yapılaşma bu şekilde devam ettiği takdirde, turizm değerlerinin önemli bir kısmının dönüşü olmayacak şekilde kaybolacağına dikkat çekiyor. Hasanoğlu, aksi takdirde kayıpların dönüşümü için çok büyük maliyetler ve uzun yıllar gerekeceğinin altını çiziyor.
Karasu’ya hem yerel, hem de merkezi yönetimin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Hasanoğlu, bunun için Karasu planlarının en kısa sürede yenilenmesi gerektiğini belirtiyor. Hasanoğlu, Yeni Mahalle ile Küçükboğaz Gölü arasında kalan ve ilçe merkezini de kapsayacak şekilde Islah İmar Planı’nın acilen hazırlanması ve uygulamaya koyulması gerektiğine vurgu yapıyor.
EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Karasu Belediyesi işbirliğiyle 1/25.000 ölçekli Turizm Planı ve buna bağlı olarak 1/1000 ölçekli Uygulama Planları’nın tüm ilçe için yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Yazıcı, bunun için ülkenin önde gelen üniversiteleriyle işbirliğine girilmesi, gerekiyorsa uluslararası yarışma açılması gerektiğini belirtiyor. Planlarda kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin koyulması gerektiğini ifade eden Yazıcı, özellikle 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları’nın tüm detayları içermesi ve etkin bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çiziyor. Yazıcı, bu amaçla gerekirse Karasu Belediyesi’nin teknik personel bakımından desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Bir yanıt bırakın