Kâr eden akıllı şehir modelleri kurulacak!

çevre ve şehircilik bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, kâr eden akıllı şehir modelleri kuracaklarını söyledi. Kayapınar, bakanlık olarak pilot uygulamasına Eskişehir’de başladıkları modelle, kentin çöp ve arıtma suyunun da geri dönüşeceğini belirterek “Bu kent 14’üncü yılında maddi olarak kâr edecek. Tükettikçe kâr eden şehir olacak” dedi.

HABERTÜRK’ün medya sponsorluğunda gerçekleşen Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda konuşan Kayapınar, Birleşmiş Milletler’in (BM) tespitlerine göre önümüzdeki 40 yılda dünyada her 5 kişiden 4’ünün şehirlerde yaşayacağını, Türkiye’deki şehirleşme oranının da dünya ortalamasını geçtiğini söyledi. Kayapınar, artık akıllı ve sürdürülebilir şehir modellerinin önem kazandığını belirterek, “Yeşil büyüme ile kentsel fonksiyonların entegre edildiği akıllı şehir konsepti, Türkiye’nin kentleşme sürecinde yöntem olarak belirlendi ve 10’uncu Kalkınma Planı’nda yer aldı” dedi.

SU DA ÜRETECEK

Akıllı şehir kavramını içine alan bir uygulama başlatacaklarını belirten Kayapınar, Eskişehir Tepebaşı’nda 838 hektarlık rezerv yapı alanı belirlediklerini kaydetti. Kayapınar, şöyle devam etti: “Süper Kent adı verilen modelin uygulama alanı burası olacak. Ulusal şebekeden elektrik kullanmayacak. Yüzde 90 enerji verimliliği sağlayacak. Kent kendi suyunu kendisi üretecek. Atık su geri kazanılarak sifon ve bahçe suyu olarak kullanılacak. Günlük 3 bin 300 metreküplük tasarruf sağlanacak. Yılda 25 bin 458 ton atık geri kazanılacak. Kentsel giderler yüzde 44 azalacak. Yüzde 65 enerji ve yüzde 75 işletme verimliliği elde edilecek. Proje, 14’üncü yıldan sonra maddi kâr sağlayacak. Tükettikçe kâr eden, aynı zamanda üreten şehir olacak.

DÜNYA BANKASI DESTEKLİYOR

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt da Türkiye’de son yıllarda araç sayısında ve sera gazlarının emisyonunda büyük artışlar olduğunu söyledi. Türkiye şehirlerinin teknolojiyi en iyi şekilde kullanmalarının rekabet anlamında avantaj sağlayacağını belirten Zutt, “Dünya Bankası, Türk şehirlerini akıllı ve sürdürülebilir şehirler olması için destekliyor. Destek olmak için hükümetle anlaşma imzaladık. 500 milyon dolarlık belediye projeleri var. Sürdürülebilir şehirler için banka, Avrupa Birliği ile teknik destek sağlıyor” dedi.

Habertürk