Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı durumlarda, alıcıdan talep ediliyor. Peki kapora iade edilir mi? kapora hangi hallerde yanar? diyorsanız işte yanıtı…
Alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ kapora olarak adlandırılıyor.
Diğer bir tanımla kapora, taşınmaz mal (emlak ) almak için gereken toplam maddi bedel tutarının ödemesi için geçici süreli satışa açık kurumu kapalı bir şekilde kapora veren kişiye rezerve etme işlemi için yapılan ön ödemeye verilen genel ad oluyor.
Bu para alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence oluşturuyor ve daha sonra satış bedeli ödenirken kapora bu miktardan indiriliyor.Peki kapora iade edilir mi? kapora hangi hallerde yanar? diyorsanız işte yanıtı…
Kapora, ancak alıcının gayrimenkulü satın almaktan vazgeçmesi durumunda yanıyor. Satıştan vazgeçilmesi halinin emlakçı ve satıcıyı zarara uğratması sebebi ile kapora iade edilmiyor.
Buna karşın kimi zaman alıcı vazgeçse bile emlakçı veya satıcıdan kaynaklanan kusurlar gerekçesi ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor.
Ev alırken kapora ne kadar verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com