Apartman ve konut sitelerinde yer alan kapıcı dairesi, bağımsız bölümlerden biri olarak nitelendiriliyor. Peki bağımsız bölüm olarak nitelendirilen kapıcı dairesinde olması gerekenler nelerdir?
Kapıcı dairesi, apartmanların kapıcıya ücretsiz kiralanan dairesi oluyor. Dairede kapıcının oturmaması durumunda bu daireden elde edilen kira bedeli, apartman yönetimi tarafından ortak giderlerin ödenmesinde kullanılıyor yada kat malikleri arasında paylaştırılıyor.
8 Eylül 2013 Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında konut kullanımlı olup bağımsız bölüm sayısı 30’dan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar için bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunluluğu bulunuyor.
Peki kapıcı dairesinin özellikleri nelerdir? Kapıcı dairesinde olması gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kapıcı dairesinde olması gereken özellikler 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin 52. maddesinde yer alıyor;
Kapıcı dairesinin özellikleri…
1-Kapıcı dairesi ayrılacak binalar: Konut olarak kullanılacak kaloriferli veya kalorifersiz binalardır. Bu binaların 12 daireden fazla olanlarında kapıcı dairesi yapılması mecburidir.
2- Bekçi odası ayrılacak binalar: İşyeri ve büro olarak kullanılacak kaloriferli veya kalorifersiz binalardır. Bu binaların brüt 1500 metrekareden fazla olanlarında bekçi odası yapılması mecburidir.
3- Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının ölçü ve nitelikleri:
a) Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının taban döşemesi üst seviyesinin hiçbir yeri tabii zemine (0.50) metreden fazla gömülü olmayacaktır.
b) Kapıcı daireleri doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecektir. Kapıcı dairelerinin bina içinde düzenlenmesi durumunda, en az 30 metrekare inşaat alanı olmak üzere, her birisi en az ( 7.00) metrekare ve dar kenarı en az (2.5) metre olmak üzere 2 yatak odası ve (9.00) metrekareden az olmamak üzere 1 oturma odası, en az (3.00) metrekare mutfak ve banyo veya hela ve duş yerinden oluşması gerekir.
Kapıcı dairelerinin bina dışında düzenlenmesi durumunda en çok 40 metrekare inşaat alanında yukarıdaki ölçüleri sağlayacak 1 yatak odası, 1 oturma odası, mutfak ve banyo veya hela ve duş yerinden oluşması sağlanacaktır.
c) Bekçi odası en az (6.00) metrekare büyüklüğünde ve doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecek ve en az (1.50) metrekarelik bir helası olacaktır.
Kapıcı dairesinin giderleri nasıl karşılanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com