Apartman işleri için görevlendirilen kapıcılar için kapıcı dairesi temin ediliyor.Peki kapıcı dairesi zorunlu mu? Kapıcı dairesi zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı..
Apartman ve konut sitelerinde bulunan kapıcı dairesi, ortak mahallerden biri olarak nitelendiriliyor. Ortak alan bu daireye ait tapu olmamak ile birlikte bu yer hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinden tüm kat malikleri ve yönetim sorumlu oluyor.
Tüm kat maliklerinin onaylaması durumunda, kapıcı dairesi kiraya verilebiliyor. Kiradan elde edilen bedel, tüm kat malikleri arasında paylaşılacağı gibi, apartmanın bütçesine de gelir olarak eklenebiliyor.Peki kapıcı dairesi zorunlu mu? Kapıcı dairesi zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı..
Kapıcı dairesinin hangi binalarda zorunlu olduğu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında ele alınıyor:
Kapıcı dairesi, bekçi odası ve kontrol kulübeleri
Madde 52 – (Başlığı ile birlikte değişik madde:RG-1/6/2013-28664)
Kapıcı dairesi ve bekçi odası yapılacak binalar:
a)(Değişik:RG-8/9/2013-28759) Konut kullanımlı olup bağımsız bölüm sayısı 30’dan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar için bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunludur. Birden fazla yapı bulunan ve toplam bağımsız bölüm sayısı 30’dan fazla olan parsellerde de bu hüküm uygulanır, ancak bağımsız bölüm sayısının 75’i aşması halinde ikinci bir kapıcı dairesi yapılır. Ayrıca, birden fazla yapının bulunduğu parsellerde 60’dan fazla bağımsız bölümü olan her bir bina için mutlaka ayrı bir kapıcı dairesi yapılır.
b) (Değişik:RG-8/9/2013-28759) Yakıt olarak akaryakıt veya doğalgaz kullanılan konut kullanımlı binalar için bağımsız bölüm sayısının 50’den fazla olması halinde bir, 150’den fazla olması halinde 2 kapıcı dairesi yapılması zorunludur. İlave her 150 daire için ek bir kapıcı dairesi yapılır.
c) (Değişik:RG-8/9/2013-28759) Sıraevler düzeninde, ayrık, ikiz nizamda tek bağımsız bölümlü 1’den fazla müstakil konut binası bulunan parsellerde kapıcı dairesi yapılması mecburiyeti aranmaz.
d) Yapı inşaat alanı 2000 m2 den fazla olan işyeri ve büro olarak kullanılan binalarda bekçi odası yapılması şarttır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın