Hisseli mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payım tamamen veya kısmen üçüncü kişiye sarması halinde, diğer hissedarlar şufa hakkı kullanabiliyor. Peki kanuni şufa hakkı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz malların mülkiyet hakkını gösteren tapu belgeleri, bir kimse adına olabildiği gibi birden fazla kişinin adına da düzenlenebiliyor.
Buna göre hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge oluyor.
Hisseli tapu satışlarında, tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Gayrimekul hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor.
Şufa Hakkı başka bir deyişle ön alım hakkı hisseli taşınmaz mallarla ilgili ve tapu sicil işlemlerinde kullanılıyor. Hisseli taşınmaz mallarda satış gerçekleşirken diğer alıcılardan önce alabilme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki kanuni şufa hakkı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Şufa hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta şufa hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbi oluyorve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor.
Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.Şufa hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor.
Yasal önalım hakkı davası örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com