Kandıra Belediye Meclisi’nin nisan ayı oturumda konuşan Başkan Köken, belediye hizmet binası için çalışmaları hızlandırdıklarını ifade ederek, 2016 yılı içerisinde belediye hizmet binasının temelini atacaklarını söyledi
Kandıra Belediye Meclisi’nin nisan ayı oturumunda 12 gündem maddesi görüşüldü. Meclis açılışında öncelikle 2015 yılı komisyon raporu hakkında meclise bilgi verildi. Ardından birinci gündem maddesinde Kandıra Belediyesi’nin 2015 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Bu nedenle Belediye Başkanı Ünal Köken meclis başkanlığı görevini Başkan Vekili İrfan Kurt’a devretti. Okunan faaliyet raporunun ardından AK Partili Orhan Can söz alarak Kandıra Belediyesi’nin 2015 yılı içerisinde yaptığı faaliyetleri yorumladı ve ilçenin gelişmesi yönünden önemli adımlar atıldığını vurguladı. Akabinde söz alan MHP’li Zekeriya Bayrakdar ise faaliyet raporu hakkında eleştirilerde bulundu.
KANDIRA HİZMETTE EMEKLİYOR
2015 yılı içerisinde Kandıra’da hiçbir gelişme göremediklerini ifade eden Bayraktar, “2015 yılının faaliyet raporunu aldık ve biraz inceledik. Faaliyet raporuna bakılırsa her şey iyi güzel yapılmış. İki yıl önceye baktığımızda Kandıra’da değişen hiçbir şey yok ama 20 milyon para harcanmış. 2014 yılında harcanan para 11 milyon 820 bin iken 2015 yılında harcanan para 20 milyon 562 bin lira. Neredeyse iki katı ama biz 2014 ile 2015 yılı arasında Kandıra’da hiçbir fark göremiyoruz. Bu kadar para nereye harcandı. Bu paranın 3-4 milyonu ile çok rahat belediye hizmet binası yapılırdı. Belediye de yer mi yok? Yine aynı yerdeyiz. Çevremizdeki ilçeler çağa uygun olarak koşarak ilerliyor ancak biz emekliyoruz. Kandıra Belediyesi hizmette emekliyor. Stratejik planı elime aldığımda gerçekten çok umutlanmıştım. Kandıra’da bir şeyler değişecek diye çok da memnun olmuştum. Ama şu 2 yıllık görüntüden sonra emin olun hayal kırıklığına uğradım ve artık bu planların, projelerin gerçekleşeceğinden şüphe duyuyorum. Her şey ortada. Kandıra’da yapılan hiçbir şey yok” dedi.
MUHALEFET ONAYLAMADI
Ardından söz alan AK Partili Gökalp Çobanoğlu, “Takdir edersiniz ki bu projeler sabahtan akşama olabilecek projeler değil. Projelendirme safhası, karar verme safhası, bütçelerinin ayarlanması, bunların hepsi bir süreç. Belediye başkanlığı 5 yıl süren bir görev. Bu zamanı iyi değerlendirmek gerekiyor. Zaten ilk yıl yapılacakların tespiti araştırılıyor. Daha sonra bu tespitlerin projelendirilmesi, bütçenin toparlanması, uygulamaya geçirmek için hareketlenmesi üçüncü ve dördüncü yılı bulabiliyor. Dolayısıyla her şey zamanına göre işliyor. Ortada bir uyuşukluk yok. Ben eminim ki bu dönem büyük projelere hep birlikte imza atacağız” dedi. Muhalefet tarafından onaylanmayan faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
EKSİKLERİMİZ OLABİLİR
Maddenin onaylanmasının ardından yeniden meclis başkanlığına oturan Belediye Başkanı Ünal Köken, muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. Köken faaliyet raporunun ilk defa bu dönem yapıldığını hatırlatarak, “Kandıra ilk kez bizim dönemimizde faaliyet raporu ile tanıştı. Tabii başlangıçları yapmak kolay değildir. Eksiklerimiz olacak. İlerleyen zamanlarda üzerine daha da ekleyeceğiz. Kendimizi geliştireceğiz. Projenin üzerine proje koymak, geliştirmek, bunlar ekip işidir. Her bir alanda başarılı, deneyimli insanlar bulacağız ki projelerimiz aksamadan zamanında tamamlansın. Bu da küçük yerlerde çok zor.
ESKİ DEVLET HASTANESİNİN YERİNİ TAHSİL EDEMEDİK
SSK vergi giderlerimizi iki ayda bir ödüyoruz. Birinci ay 140 bin, ikinci ay 160 bin olarak. Carilerle birlikte iki ayda 400-500 bin liraya yakın bir para ediyor. Personel maaşlarından söz etmiyorum bile. O yüzden Kandıra’da bir taraftan hizmet yapmaya çalışırken bir taraftan da bunlarla uğraşıyoruz. İşimiz kolay değil. Belediye Hizmet Binası’na gelince biz bu yönde çalışmalarımızı göreve ilk geldiğimiz andan itibaren yapıyoruz ancak eski Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölgenin Sağlık Bakanlığı’ndan tahsilini bir türlü yapamadık. Gecikme sebebimiz bundan kaynaklanıyor.
BELEDİYE BİNASI MERKEZDE OLACAK
Hizmet binamızı şehir dışına yapabiliriz ancak devlet hastanemiz şehir dışına taşındığı için vatandaşlarımız serzenişte bulunuyorlar. Ben de belediye hizmet binasının şehir dışında yapılmasından yanayım ancak Kandıra’mız gibi küçük bir ilçede insanlara bunu kabul ettirmek çok zor. Örneğin Tapu Müdürlüğü’nde bir evrak imzalatmak için merkeze geliyorlar tekrar 2 dakikalık iş için geri dönüyorlar. Gidip gelmek insanlara zaman açısından sıkıntı yaratıyor. Ben bunları da önemsiyorum. Bugün yeniden bir Belediye Hizmet Binası yapılması gerekiyorsa bu yine merkezde olmalıdır.
GEREKİRSE MEVCUT BİNAYI YIKACAĞIM
Bugün belediyenin düzgün çalışamamasının sebeplerinden en önemlisi Belediye Hizmet binasının olmayışıdır. Fiziki yapı bizim çalışmalarımızı önemli ölçüde etkilemektedir. Çünkü ekibimiz farklı farklı alanlarda. O yüzden biz bir karar verdik. İnşallah bu hafta bakanımızla tekrar görüşeceğiz. Eski Devlet Hastanesi’nin olduğu bölgemiz tahsil edilmezse bulunduğumuz binayı yıkacağım ve gerçekten Kandıra’ya yakışır bir hizmet binasını ilçemize kazandıracağım. Bu konuda kararlıyım. Ekibimiz bu konuyla ilgili proje çalışmalarını yürütüyor. Çok vakit kaybetmeden 2016 yılı içerisinde belediye hizmet binasının temelini atmayı düşünüyoruz. 2016 yılı göreceksiniz projelerin yavaş yavaş hayata geçirildiği bir yıl olacak” şeklinde konuştu.
SGK’YA SATILACAK YER GÖRÜŞÜLDÜ
Ardından ikinci gündem maddesine geçildi. Mülkiyeti Kandıra Belediyesi’ne ait taşınmazların satışlarının görüşüldüğü ilgili madde plan ve bütçe komisyonunun hazırladığı rapor doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. Üçüncü gündem maddesinde mülkiyeti Kandıra Belediyesi’ne ait Akdurak Mahallesi 410 Ada 21 nolu parselin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na satışı görüşüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Köken, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bizden böyle bir talebi var. Biz de kendilerine Yeşil Cami’nin yan tarafında bir yer gösterdik. Bölgedeki 1938 metrekarelik bir yere Sosyal Güvenlik Kurumu 477 bin lira sunuyor. Bu fiyatın o bölge için ideal olduğu söyleniyor. Yine de plan ve bütçe komisyonundaki arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını yapacaklar. Daha sonra karara bağlayacağız” diye konuştu. İlgili madde oy birliğiyle plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.
KÂTİP ÜYELER DEĞİŞTİ
Yedinci gündem maddesinde belediye meclisi birinci ve ikinci başkanvekili seçimi görüşüldü. Gizli oylama ile yapılan seçimde Sadi Ateş birinci başkan vekili Murat Batmaz ise ikinci başkan vekili seçildi. Sekizinci gündem maddesinde belediye meclisi kâtip üye seçimi yapıldı. Gizli oylama ile yapılan seçimde Kadriye İnci ve Murat Ölmez kâtip üye seçildi. Dokuzuncu gündem maddesinde encümen üyesi seçimi yapıldı ve Hamza Biçer ile Orhan Can encümen üyeleri seçildi. Onuncu gündem maddesinde plan ve bütçe komisyonu üyeleri seçildi. Yeni dönemde İrfan Kurt, İsmail Aysu, Murat Ölmez, Selahattin Okan ve Ergün Kan plan ve bütçe komisyonu üyeleri seçildi. On birinci gündem maddesinde İmar Komisyonu üyesi seçildi. Yeni dönemde Gökalp Çobanoğlu, Raif Yıldız, Nihat Okumuş, Şennur Kılıçarslan ve Zekeriya Bayraktar imar komisyonuna seçildi.
KOMİSYONLARA YENİ ÜYELER
On ikinci gündem maddesinde İhtisas Komisyonlarının kurulması ve seçimi yapıldı. Buna göre Marmara Belediyeler Birliği’ne Nihat Okumuş asil, Kadriye İnci ise yedek üye olarak seçildi. Türlü İşler Komisyonuna Vedat Yiğitoğlu, Kadriye İnci, Erdal Çetin, Vedat Buran ve Ergün Kan seçildi. Sosyal İşler Komisyonuna Erkan Alkan, Vedat Buran, Selahattin Okan, Şennur Kılıçarslan ve Taner Ünal seçildi. Eğitim ve Gençlik Komisyonuna Hamza Biçer, Murat Ölmez, Şennur Kılıçarslan, Kadriye İnci ve Taner Ünal seçildi. Kültür ve Sanat Komisyonu’na Kadriye İnci, Vedat Yiğitoğlu, Vedat Buran, Erdal Çetin ve Zekeriya Bayraktar seçildi.
Manşet Kocaeli