Kamulaştırmada devlet, kamulaştırılan taşınmaz malın bedelini ilgili kişiye ödüyor. Peki kamulaştırmasız el koyma ne demek? Kamulaştırmasız el koyma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Özel mülkiyete konu olan bir taşınmaza; devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması ve bedelinin ödenmesi işlemi kamulaştırma oluyor. Peki kamulaştırmasız el koyma ne demek? Kamulaştırmasız el koyma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırmasız el atma , kamulaştırma yetkisi olan kamu kurum ve kuruluşlarının mahkemeye başvurarak kamulaştırma işleminde bulunmadan, başka şahısların taşınmaz mallarına hiçbir bedel de ödemeden el koymaları olarak ifade ediliyor. Kamulaştırmasız el atma halinde vatandaşların bazı hakları bulunuyor.
Devlet tarafından el atılan taşınmaz mal bina ise, bina sahibinin el koyan idareye karşı binanın bedelinin kendisine ödenmesi için bedel davası açma hakkı bulunuyor. El atılan bina yıkılmış ise öncelikle yıkıma ilişkin mahkemeden bir tespit yaptırmak ve aynı şekilde fiilen el koyan idareye karşı bedel davası açmak gerekiyor.
Bedel davası açılabilmesi ve bu yolla taşınmaz malın bedelinin idareden tahsil edilebilmesi için, taşınmazın tapuya kayıtlı olması ve bedel davasının tapu sahibi tarafından açılması gerekiyor.
Taşınmaz malına bu şekilde el konulan malikler, ilgili idareye bir dilekçe ile “Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat İstemi” için dava açabiliyor.
Kamulaştırmasız el atma dava dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com