Kamulaştırma kararı almadan idare bir kimsenin taşınmazına el koyarsa kamulaştırmasız el atma davası açılabiliyor.Peki kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırma, kamu yararı için devlet tarafından ya da kamu kurumları tarafından özel mülkiyetlere el konulması işlemine deniyor.
Kamulaştırmasız el atma ise, kamulaştırma kararı alınmadan idarenin bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaza el koyma işlemi olarak karşımıza çıkıyor.
Taşınmazına bu şekilde el konulan malikler, bir dilekçe ile kamulaştırmasız el etma davası açabiliyor. Peki kamulaştırmasız el atma davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
24.05.2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Bazı Kanunlar İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 21. maddesiyle Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. maddesine şu hüküm eklenmiştir.
Buna göre: “Uygulama imar planlarında umumi hizmetlere ve resmî kurumlara ayrılmak suretiyle veya ilgili kanunların uygulamasıyla tasarrufu kısıtlanan taşınmazlar hakkında, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununda öngörülen idari başvuru ve işlemler tamamlandıktan sonra idari yargıda dava açılabilir.
Bu madde hükümleri karara bağlanmamış veya kararı kesinleşmemiş tüm davalara uygulanır. Kararı kesinleşen davalara ise, bu maddenin yalnızca sekizinci fıkra hükümleri uygulanır”.
Kamulaştırmasız el atma dava dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın