Kamulaştırma işlemleri, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi için yapılıyor. Peki trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur? İşte kamulaştırmada trampa usulü…
Kamulaştırmada trampa usulü!
4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa dayanılarak yapılan kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan taşınmazların, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor.
Kanunen kamulaştırmanın belediye tarafından yapılabilmesi için imar planında taşınmaz malın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. Örneğin; Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.
Kamulaştırma işlemi trampa yolu ve acele kamulaştırma ile yapılabiliyor.Peki trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur? İşte kamulaştırmada trampa usulü…
Kamulaştırmada trampa usulü…
Kamulaştırma Kanuna göre, trampa yoluyla kamulaştrmada mal sahibinin kabul etmesi durumunda kamulaştırma bedeli yerine, idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan taşınmaz mallarından, bu bedeli kısmen veya tamamen karşılayacak miktarı verilebiliyor.
Kamulaştırma bedeli yerine verilecek taşınmaz malın değeri, idarenin ihale komisyonu tarafından yoksa bu amaçla kuracağı bir komisyon tarafından tespit ediliyor.
Taşınmaz mal bedelleri arasındaki fark taraflarca nakit olarak karşılanabiliyor. Ancak idarenin vereceği taşınmaz malın değeri, kamulaştırma bedelinin yüzde yüzyirmisini aşamıyor.
Kamulaştırılan taşınmazın tahliyesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com